Aplicat la dezmugurit, tratamentul cu ulei horticol are impact maxim
Aplicat la dezmugurit, tratamentul cu ulei horticol are impact maxim

Rostul tratamentelor în repaus

  1. Tratamentele chimice aplicate livezii și grădinii (la trandafiri, arbuști fructiferi etc.) în faza de repaus vegetativ sunt cele mai importante din timpul unui an.
  2. Importanța tratamentelor în repaus au rolul de a reduce rezerva biologică a agenților patogeni (spori de ciuperci microscopice, formele de rezistență ale bacteriilor) și formele hibernante ale insectelor dăunătoare. 
  3. Dacă tratamentele în repaus sunt efectuate corect, riscul de îmbolnăvire a plantelor și atacul dăunătorilor vor fi drastic redus.
  4. În plus, tratamentele în repaus nu ridică nicio amenințare pentru sănătate.

Momentul optim pentru aplicare

  1. În principiu, tratamentele în repaus se pot face oricând, de la căderea frunzelor, până la repornirea în vegetație, în primăvara următoare.
  2. Pomicultorii cu experiență respectă, însă, un calendar, care maximizează potențialul tratamentelor de iarnă.
  3. Tratamentul cu fungicide (zeamă bordeleză sau alte produse cuprice) se poate aplica, teoretic, oricând în perioada de repaus, dacă temperatura depășește 5oC și nu urmează îngheț, până la uscarea substanței.
  4. Pomicultorii cu experiență preferă să facă tratamentul cu cuprice în februarie-martie, imediat după efectuarea tăierilor.
  5. Marele secret constă, însă, în momentul ideal de aplicare a insecticidelor formulate de bază de ulei (așa-numitul „ulei horticol”). Astfel, acest tratament are impact maxim dacă se aplică exact în faza de dezmugurit, moment în care formele hibernante ale dăunătorilor își încep activitatea.
  6. Atenție! Aplicarea uleiului horticol și a fungicidelor în concentrațiile prevăzute pentru tratamente de iarnă, după faza de dezmugurit, poate dăuna serios lăstarilor tineri.