Cardinal
Cardinal
Cardinal
Utilizare: 
  1. Soi de struguri de masă cu coacere foarte timpurie (începutul lui august), recomandat pentru consum proaspăt.
Originea: 
  1. Soi obținut în Statele Unite ale Americii, în 1939.
Arealul de răspândire și de cultură: 
  1. Este un soi foarte valoros, motiv pentru care s-a răspândit rapid în majoritatea țărilor unde se cultivă viță de vie.
  2. În țara noastră a fost introdus în 1962.
Descriere botanică: 
  1. Frunzele sunt mari cu 3-5 lobi schițați, cu zimți ascuțiți pe margini.
  2. Lăstarii sunt viguroși, cu noduri groase. Au culoare verde cu reflexe cafenii, în special la noduri.
  3. Coardele au toamna culoare gălbuie.
  4. Strugurii sunt mari (250 - 350 g), conici, uneori rămuroși, cu boabele îndesate, dar fără a se deforma. Ciorchinii sunt inserați în majoritatea cazurilor pe nodurile 6/7. Foarte rar se întâlnește un singur ciorchine, pe nodul 7.
  5. Bobul este mari, sferic-turtit, roșu la culoare. Pulpa este cărnoasă, savuroasă, cu o discretă aromă de muscat.
Caracterizarea agrobiologică: 
  1. Dezmugurește după jumătatea lunii aprilie.
  2. Înflorirea are loc la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie.
  3. Strugurii dau în pârgă spre sfârșitul lunii iulie.
  4. Coacerea strugurilor are loc, în funcție de podgorie, de la începutul până la sfârșitul lunii august.
  5. Soiul Cardinal este unul viguros, cu creștere puternică.
  6. Se comportă foarte bine pe portaltoii 41 B și SO4-4 deoarece aceștia temperează creșterea, imprimă precocitate și îmbunătățesc calitatea strugurilor (gust și culoare).
  7. Cardinal este un soi autofertil, motiv pentru care poate fi cultivat în plantații pure.
  8. Cele mai bune rezultate acest soi le dă pe terenurile cu expoziție sudică (însorite), cu soluri fertile și umiditate bună.
  9. Are o fertilitate ridicată, 70-80% dintre fiind fertili. Rodește și pe copili, aceștia putând fi folosiți la tăiere, după iernile în care s-au produs degerături, pentru recuperarea producției de struguri.
  10. Manifestă sensibilitate la ger (toleranța fiind până la -16oC), la mană, oidium și excorioză.
  11. Este rezistent la putregaiul cenușiu și secetă. 
  12. Ploile și frigul din timpul înfloritului amplifică fenomenul de meiere și mărgeluire, la care soiul este predispus.
  13. Este recomandat pentru a fi cultivat în sudul țării.
Caracterizarea agrofitotehnică: 
  1. Din cauza vigorii mari, forma de tăiere cea mai indicată pentru acest soi este capul înălțat Dr. Guyot.
  2. Coardele pot avea lungimi de 10 - 12 ochi, însă pot fi și scurtate la 2 - 3 ochi, ochii de la bază fiind fertili.
  3. Pentru a imprima o rezistență mai mare la ger, se impune utilizarea unor doze mai mari de îngrășăminte cu fosfor și potasiu, dozele recomandate la hectar fiind de: N50, P150, K150 substanță activă.
  4. Pentru a preveni insuficienta fecundare a florilor și colorarea neuniformă a boabelor, se recomandaă ciupitul înainte de înflorit, polenizarea suplimentară, luminarea ciorchinilor printr-o conducere corespunzătoare și desfruzit parțial.
Caracterizarea tehnologică: 
  1. Conținutul ridicat în zaharuri și aciditatea specifică permit ca acest soi să fie consumat imediat după intrarea în pârgă, fapt care face ca soiul Cardinal să fie considerat printre cele mai timpurii struguri de masă.
  2. Maturitatea de consum este atinsă în prima decadă a lunii august.
  3. Strugurii rezistă pe butuc până la 20 zile, dacă nu plouă. Dacă intervin ploile, boabele se fisurează în zona de inserție în rahis și apare mucegaiul.
  4. Când ating supramaturarea, strugurii își pierd savoarea, boabele se înmoaie, suferind o depreciere generală a calității.

Epoca de maturare:

Productivitatea: 
  1. Irigarea pe fondul bogat de fertilizare asigură întotdeauna producții ridicate de struguri (25 - 30 t/ha).
  2. Producția medie, în al doilea an de rod, este de 3 kg/butuc și 13 tone de struguri la hectar.
Zonarea: 
  1. Arealul de cultură în țara noastră este limitat doar la zonele viticole din sudul țării, datorită rezistenței slabe la ger.
  2. Se obțin rezultate bune în podgoriile Dealu-Mare, Dealurile-Buzăului, pe Terasele Dunării și în Dobrogea.