Vas (container, recipient) mare, cu pereţii demontabili şi, eventual, rezervor de apă, pentru cultura plantelor mari (liane, arbori, arbuşti), în sere sau verande.
Fruct cărnos, simplu, cu o pieliţă subţire cerificată și cu miezul zemos, în care se află una sau mai multe semințe (reprezentanți: agrișa, coacăza, strugurii).
Acțiunea de ungere a trunchiului unui pom cu o soluție specială pentru a distruge insectele și ouăle lor ori pentru a-l proteja iarna de atacul rozătoarelor.
Butoi din lemn de stejar, folosit pentru învechirea vinurilor de înaltă calitate. În contact cu butoiul, vinul, atât cel alb, cât și cel roșu, suferă modificări profunde datorită fenomenelor de oxidoreducere, dar și ca urmare a extragerii taninurilor din doage. Baricurile noi cedează vinului numeroase componente, amplificându-i aroma și imprimându-i o nuanță îmbietoare, foarte apreciată la degustare.
Aldehidă aromatică din benzen, lichid incolor, cu miros de migdale amare, folosit în parfumerie, în industria coloranților. În natură, benzaldehida este produsă de rădăcinile piersicului.
Substanţe cu rol activ, de o deosebită importanţă în viaţa celulei, în lipsa cărora metabolismul este dereglat; absenţa lor totală duce la încetarea vieţii. Cei mai importanţi biocatalizatori sunt: enzimele, vitaminele şi hormonii.
Floare nedeschisă. Un boboc în creștere sau un „ochi”; este un lăstar condensat aflat la axila pețiolului.
Boli provocate de ciuperci microscopice.
Arbore pitic, miniaturizat artificial prin cultivarea lui într-un vas puțin adînc, cu puțin pămînt, ceea ce duce la atrofierea rădăcinilor, precum și prin tăieri, legări și ligaturări ale tulpinilor și ramurilor, astfel ca pomul să semene cu unul natural.
O excrescență mică cu aspect de frunză, crescută pe pedunculul florii.
Ramura de rod de bază la cireș, vișin, prun și cais și mai puțin la piersic. În funcție de vârstă, lungimea buchetului de mai oscilează de la 1-3 cm la prun și piersic, la 4-8cm la cais și 8-12 cm la cireș. Buchetul de mai are în vârf un mugure vegetativ și de jur împrejur 3-6 muguri floriferi foarte apropiați. Această ramură de rod nu se scurtează, dar se poate scurta ramura de semischelet pe care sunt așezate astfel de ramuri.
Bulbul este un microblast disciform, scurt, acoperit cu frunze cărnoase, bogate în substanțe de rezervă. În partea inferioară a tulpinii disciforme se dezvoltă rădăcini adventive, iar pe partea superiosră se află un mugur terminal (con de creștere), din care se va dezvolta în anul următor tulpina aeriană floriferă.
Reziduuri rezultate după limpezirea mustului, constituite din resturi de pielițe, semințe etc.
Ramură de rod la măr și păr, scurtă, îngroșată vizibil. Această îngroșare este alcătuită din țesuturi sfărâmicioase bogate în substanțe elaborate (glucide). Pe suprafața îngroșată se văd muguri vegetativi micști și cicatricea unde a fost prins fructul în anul precedent. Bursa se formează prin depunerea substanțelor organice care nu au fost consumate de fructe imediat în zona unde s-a produs fructificarea. Mugurii vegetativi care apar pe bursă, bine hrăniți, generează noi formațiuni de rod.
Porțiuni de plantă (lăstar, frunză, rădăcină) care se fasonează într-un mod anume și care puse la înrădăcinat în condiții optime de umiditate, lumină și temperatură, refac organele lipsă, dând naștere la o plantă cu vârsta stadială a plantei de la care provine butașul.
Metodă de înmulțire a plantelor prin care se forțează apariția rădăcinilor dintr-un fragment de tulpină. Țesuturile vegetale care se regenerează cel mai bine sunt cele tinere, sănătoase, bogate în apă. Întotdeauna trebuie aleși pentru butășire lăstarii terminali, viguroși, care nu prezintă deformări ori paralizii.