Sfaturile de îngrijire, bolile specifice culturii în spații protejate și tratamentele chimice omologate acoperă intervalul de la transplantarea răsadurilor până la intrarea în pârgă a primului lot de tomate.

Boli în această perioadă

Produse fitosanitare omologate pentru această perioadă

Lucrări

  1. Solul în spațiile protejate se pregătește de toamna, când se elimină resturile vegetale, se fertilizează și se ară / sapă.
  2. Plantarea răsadurilor în spații protejate neîncălzite se face atunci când temperatura solului ajunge la 10 ... 12oC (începutul lui aprilie). În serele încâlzite se poate face și mai devreme.
  3. Irigarea se face cu atenție, în primă fază, deoarece există pericolul răcirii solului, cu consecințe nefaste asupra dezvoltării și sănătății plantelor.
  4. După plantarea răsadurilor, temperatura în solar / seră trebuie menținută la valori cuprinse între 18 ... 20oC, pe toată durata creșterii plantelor și fructelor.
  5. Se va acorda atenție deosebită umidității aerului care, dacă atinge cote prea ridicate, poate favoriza apariția unor boli.
  6. Tomatele în solar trebuie neapărat palisate.
  7. În spațiile protejate nu e permisă prezența buruienilor, care trebuie preîntâmpinată fie prin mulcire, fie prin prașile.
  8. Mai multe despre lucrările la tomate în această fază, aflați din articolele recomandate mai jos.

Combaterea bolilor

  1. După transplantarea răsadurilor (cam la o săptămână) se va aplica primul tratament, care vizează în mod special alternarioza.
  2. Restul tratamentelor se vor aplica la intervale de 2-3 săptămâni sau și mai rar, dacă plantele au o înfățișare sănătoasă. Se recomandă alternarea produselor fitosanitare utilizate.
  3. Pentru a înțelege mai bine cum acționează fungicidele de contact și cele sistemice (să alegeți în cunoștință de cauză) citiți acest articol.
  4. Când faceți tratamentele trebuie să aveți ca obiectiv principal prevenirea manei. Dacă țineți mana sub control, e puțin probabil să aveți probleme serioase cu celelalte boli.
  5. Luați în calcul aplicarea de tratamente cu soluție de lapte, pentru care nu există niciun fel de restricții, putând fi aplicate oricând.

Combaterea dăunătorilor

  1. La începutul unui nou sezon e foarte importantă o dezinsecție, mai ales dacă au fost probleme în anul precedent. Dacă faceți o dezinsecție chimică, e foarte important să aveți în vedere și scheletul solarului / serei și alte locuri unde se pot ascunde formele hibernante ale insectelor dăunătoare. Atenție prioritară spre musculița albă de seră!
  2. Tratamentele împotriva dăunătorilor se fac la apariția primelor semne de dăunare, utilizând produsele fitosanitare recomandate.

Atenție!

  1. Dacă este nevoie să aplicați tratamente pe durata înfloritului, citiți cu atenție instrucțiunile înainte de aplicare! Unele produse pot cauza căderea florilor sau pot inhiba polenizarea.
  2. Aplicați tratamentele seara, după ce temperaturile scad sub 25oC.