Pomi nou plantați, porniți în vegetație
Pomi nou plantați, porniți în vegetație

Primăvara

  1. Spre sfârșitul lunii aprilie, uneori și mai devreme, se poate instala seceta. Pomii nou-plantați sunt foarte vulnerabili la deficitul de apă, datorită sistemului radicular superficial. Aveți în vedere alimentarea mulțumitoare cu apă a pomilor nou-plantați (măcar 20-30 litri săptămânal) în perioadele lipsite de precipitații. Udările superficiale pot dăuna pomilor, deoarece încurajează dezvoltarea rădăcinilor de suprafață, fapt care-i poate pune în pericol de moarte, dacă urmează o perioadă secetoasă și nu mai sunt irigați.
  2. În funcție de calitatea solului, poate fi necesară aplicarea unui fertilizant foliar, care să încurajeze dezvoltarea pomului. 
  3. Dacă sesizați o activitate intensă a furnicilor în pomi, asta poate indica prezența afidelor (purici pe lăstarii tineri). Afidele trebuie combătute fie prin mijloace bio sau chimice, deoarece pot dăuna foarte grav dezvoltării pomului.
  4. Lăstarii apăruți pe pom în poziții nepotrivite trebuie pliviți înainte de a deveni lemnoși, fapt care contribuie la formarea unei coroane armonioase, într-un termen mai scurt (citiți aici mai multe despre această lucrare). 
  5. Lăstarii care vor forma coroana (ramurile de schelet) trebuie conduși (palisați) în direcția dorită. Se va preîntâmpina situația în care lăstarii cresc vertical, concurând axul sau concurându-se între ei.
  6. Pomii proaspăt plantați pot fi lăsați să înflorească, însă nu și să rodească. Chiar dacă nu e plăcut, rodul trebuie rupt pentru a permite pomului să folosească toți nutrienții disponibili pentru dezvoltarea structurală. La fel se va proceda și în anul următor.
  7. Pământul din jurul trunchiului trebuie păstrat liber de buruieni (prin mulcire sau prașile) pentru a elimina concurența buruienilor, care consumă substanțele nutritive și apa, care se cuvin pomului.

Vara

  1. Lăstarii trebuie conduși în continuare în vederea obținerii formei de coroană dorită.
  2. Se monitorizează cu atenție starea de sănătate a pomului, suprimând dăunătorii (manual sau prin tratamente, după caz) și aplicând tratamente împotriva bolilor, dacă este nevoie.
  3. Se asigură mai departe o bună alimentare cu apă a pomului.
  4. În continuare, trebuie eliminată concurența buruienilor.

Toamna

  1. Se îndepărtează eventualele ramuri bolnave, uscate sau care prezintă urme evidente de atac de dăunători.
  2. Se face un mușuroi la baza tulpinii, pentru a preveni eventuale degerături ale rădăcinilor de la suprafață. Începând cu anul următor, această lucrare nu va mai fi necesară.
  3. De la jumătatea lui septembrie, pomii nu se mai irigă, pentru a favoriza ieșirea din vegetație și maturarea ramurilor (pregătirea pentru iarnă).