Culese în această fază, merele Golden Delicious vor rămâne verzi
Culese în această fază, merele Golden Delicious vor rămâne verzi

Momentul optim pentru cules

  1. Soiul  Golden Delicious  produce mere de iarnă, cu maturare târzie.
  2. De regulă, maturarea la acest soi survine spre mijlocul lunii octombrie și, mai mult decât în cazul altor soiuri, momentul optim de recoltare e foarte ușor de fixat.
  3. Astfel, reperul este culoarea fructelor, care trebuie să fie galben-auriu. Când merele Golden dobândesc această culoare, înseamnă că au atins maximumul potențialului lor organoleptic.
  4. Dacă sunt culese atunci cât sunt încă verzui, așa vor și rămâne, deoarece culoarea merelor Golden nu mai evoluează în condiții de păstrare.
  5. Acesta este și motivul pentru care merele Golden Delicious din supermarket nu sunt galben-aurii, ci verzi: au fost culese înainte de vreme. Și în acest caz, ca și în cazul majorității fructelor, merele nu sunt culese la maturitate deplină, ci 1-2 săptămâni mai devreme, pentru a le prelungi durata de păstrare.

Câteva secrete de păstrare a merelor Golden Delicious

  1. Pentru că sunt dulci, merele Golden rezistă la la temperaturi mai scăzute (0...1oC) decât merele acrișoare (3...4oC).
  2. Pentru păstrare în condiții optime, merele Golden au nevoie de o umiditate mare (90-95%) în spațiul de păstrare, altfel pierd apă și se zbârcesc. Desigur, asta nu le face mai puțin gustoase!
  3. Ideal este ca merele Golden din livada familială să fie culese eșalonat, să fie atent sortate și depozitate în funcție de estimarea de consum. Astfel, cele mai sănătoase și mai arătoase vor fi depozitate în lădițe pe maximum 3 straturi. O parte dintre mere e bine să fie învelite în hârtie, dacă nu chiar toate.
  4. E important ca spațiul de depozitare să fie bine aerisit și, la fel, merele din lădițe să fie așezate mai rar, pentru a permite aerului proaspăt să circule, fapt care inhibă dezvoltarea patogenilor care îmbolnăvesc merele.
  5. În condițiile dintr-o pivniță obișnuită, respectând regulile de mai sus, merele Golden rezistă la păstrare, cu ușurință, 5-6 luni.