-
În primul rând, asiguraţi-vă că strugurii au ajuns la maturitate. Puteţi determina acest fapt urmărind modificările de culoare și de dimensiune ale bobițelor, dar și prin gustare: dacă devin dulci, e semn că a venit timpul culesului!
-
Analizați prognoza meteo înainte de a vă apuca de cules. Această precauție vă dă posibilitatea să vă echipați corespunzător. La începutul toamnei soarele poate fi încă foarte puternic, motiv pentru care este recomandat să purtați o pălărie sau o șapcă. De asemenea, nu uitați să vă îmbrăcați confortabil și, neapărat, cu mâneci lungi!
-
Utilizaţi o pereche de foarfece bine ascuțite, pe mărimea mânilor dumneavoastră. Dacă foarfecile sunt prea mari vor fi gre de manevrat, iar dacă vor fi prea mici vă vor provoca dureri din cauza efortului depus pentru tăiere.
-
Pentru a desprinde ciorchinele, cuprindeți-l în palmă și orientați-l în așa fel încat să aveţi acces la codiță. Tăiați în așa fel încât să obțineți o codiță cât mai lungă.
-
Așezați ciorchinul în vasul de recoltare. Scurtați, pe cât posibil, timpul de expunere la soare al ciorchinilor recoltați, pentru a evita deshidratarea.
-
Pentru păstrare trebuie să alegeţi ciorchinii lacşi, cu bobiţele mai rare (fapt care previne deprecierea completă a strugurelui, în cazul în care o bobiţă se strică). De asemenea, evitaţi să puneţi la păstrare struguri provenind de la soiuri cu bobiţele mici sau care se desprind uşor de pe rahis (ciorchine).
-
Temperatura optimă de păstrare a strugurilor este cuprinsă între 0ºC…+1ºC. O temperatură mai mică duce la îngheţarea rahisului şi a boabelor, iar depăşirea temperaturii de +1ºC intensifică procesele de metabolism, fapt ce conduce la scurtarea perioadei de păstrare. Umiditatea nu trebuie să depăşească 90%. În aceste condiţii strugurii pot fi păstraţi în lădiţe, care să le asigure o bună ventilaţie.
-
Pentru o păstrare și mai îndelungată, ciorchinii se recoltează cu o porţiune de 25cm de coardă. Astfel recoltaţi, introducem un capăt într-un vas cu apă, iar în celălalt introducem un cartof. În funcţie soi şi condiţii, durata de păstrare poate varia între 2-6 luni.
-
O altă metodă de păstrare pe termen lung e următoarea: se aleg strugurii cei mai sănătoşi, fără nici un defect, recoltaţi cu grijă împreună cu o porţiune din coardă de 10-15cm. Transportaţi cu atenţie, aceştia se leagă în pod de grindă. Pe durata păstrării aceştia se deshidratează, căpătând un aspect stafidit. Când dorim să-i consumăm, îi prindem de codiţă şi îi trecem prin apă clocotită, tocmai dată la o parte de pe foc (aprox. 90-95º), preţ de 2-3 secunde, tratament în urma cărora strugurii îşi revin la starea normală de hidratare şi prospeţime. Înainte de această operaţie trebuie înlăturate toate bobiţele deteriorate.
Atenționări și ponturi
- Culegeți strugurii începând din partea de jos pre partea superioară a viței. Altfel riscați ca boabele desprinse la cules să antreneze și altele în cădere.
- Atenție la foarfeci! În principiu, puteți folosi orice fel de foarfeci, însă cei mai siguri sunt cei speciali.
- Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră! Purtați pălărie și luați o sticlă de apă la îndemână pentru hidratare.