Cât înseamnă o porție de fructe sau legume?

Cântărirea în palmă e o soluție. O porție este atât cât puteți cuprinde în mâna dvs. Sau puteți folosi o cană. Este acceptată orice formă de prezentare a fructelor și legumelor: proaspete, congelate, în conservă sau uscate, respectiv sub formă de suc, proaspăt pregătit.

Regulă generală

 • pentru fructele medii (mere, pere, banane, portocale), un fruct reprezintă o porție
 • pentru fructele mai mici, mai multe fructe alcătuiesc o porție
 • din fructele mari, e suficientă o felie

Porții de legume: o jumătate de vânătă, 4 buchețele de broccoli, 4 sfecle mici, un morcov (sau 3 linguri de morcov ras), o roșie, 4 linguri de fasole fiartă, 4 linguri de ciuperci fierte, jumătate de dovlecel mediu, un ardei gras, jumătate de cană de urzici sau ștevie etc.

Porții de fructe: un măr, o jumătate de avocado mare, o banană, 4 linguri de zmeură, afine sau mure, 8 căpșuni, 10 vișine, jumătate de grefă, un ciorchine de struguri mediu, două kiwi, o felie de pepene, o portocală, o piersică, o pară, o mână de stafide sau migdale etc.   

Idei

 1. Fasolele și leguminoasele trebuie să se regăsească în una din cele cinci porții.
 2. Piureurile din fructe sau legume pot înlocui maximum până la două porții pe zi.
 3. O porţie poate fi şi o farfurie de supă de legume sau un desert cu bucăţi de fructe.
 4. Mâncărurile gătite care conțin cantități semnificative de legume pot conta, de asemenea.

Sugestii

 1. Nu uitați că unele fructe conțin substanțele nutritive imediat sub coajă. Așadar, după o bună spălare, e mai indicat să fie consumate așa, decât cojite.
 2. Preferați să gătiți legumele la aburi, mai degrabă decât să le fierbeți. Își vor păstra gustul proaspăt, nutrienții la maximum şi vor fi afectate mai puţine vitamine.
 3. Dacă vă plac și legumele fierte, folosiți o cantitate minimă de apă și timp pentru a le fierbe.
 4. Când vine vorba de consumul de fructe și legume, varietatea e cheia pentru un cocktail reușit de vitamine, minerale și fibre pentru organism.