Mere la păstrare în beci
Mere la păstrare în beci

Cauza

 1. Probabil ați observat că fructele se strică iarna în beci întotdeauna prin putrezire umedă sau, în alte cazuri, prin acoperirea cu un mucegai.
 2. Explicația constă în aceea că fructele se deteriorează cel mai adesea ca urmare a agresiunii unor ciuperci microscopice care pătrund în țesutul fructelor.
 3. Pentru a preveni această neplăcută situație, trebuie să avem în vedere două aspecte: starea de sănătate a fructelor la momentul introducerii în spațiile de depozitare și igiena beciului. Să le luăm pe rând.

Sănătatea fructelor

 1. Chiar dacă au un aspect sănătos la momentul recoltării, fructele pot fi purtătoate de germeni patogeni care se vor activa în timpul depozitării, cauzând putrezirea acestora.
 2. Deși pentru mulți nu sună deloc bine ideea de a aplica tratamente în apropierea recoltării, realitatea este că altfel nu se poate reduce numărul patogenilor care staționează pe fructe și care pot cauza stricarea fructelor în timpul păstrării.
 3. Mai trebuie reținut că produsele fitosanitare utilizate în această fază au acțiune de contact, ceea ce înseamnă că pot fi îndepărtate fără probleme prin spălare.
 4. Fungicidele utilizate înaintea recoltării la măr le găsiți aici, la păr le găsiți aici, iar la struguri aici.

Igiena beciului

 1. Cel mai frecvent, însă, fructele se strică în beci, pentru că beciul este infectat cu ciupercile care cauzează putrezirea.
 2. Dacă nu se intervine, infecția perpetuează și se amplifică an după an, numărul fructelor afectate fiind tot mai mare.
 3. Pentru a preveni această neplăcută situație, este necesară igienizarea beciului sau pivniței, ideal în lunile iulie-septembrie.
 4. Astfel, toate obiectele mobile din beci (lăzi, paleți etc.) se scot afară la soare și, dacă este posibil, se spală cu apă cu detergent și se freacă cu o perie. (Și numai expuse la soarele de iulie-august obiectele din beci sunt dezinfectate sub acțiunea radiației ultraviolete.)
 5. Apoi, beciul se aerisește câteva zile, după care se îmbăiază într-o soluție de zeamă bordeleză (sau orice alt produs cupric), folosind o soluție cu concentrație mai ridicată (chiar dublă față de cea recomandată pentru tratamente la pomi în faza de repaus). Pentru această operațiune se folosește aceeași pompă pentru stropit pomii.
 6. Folosiți obligatoriu mască și ochelari, întrucât spațiul fiind închis, riscul contaminării este mai mare!
 7. Astfel igienizat, șansele de infectare a fructelor vor scădea drastic, iar durata de păstrare a fructelor va crește, putându-vă bucura de mai multe fructe sănătoase, pe o durată mai lungă.

Alte cauze ale stricării fructelor în beci

 1. Dacă au fost culese prea timpuriu sau prea târziu, merele, perele și strugurii vor rezista un timp mai scurt la păstrare.
 2. Dacă au fost culese neglijent, fructele bătute sau cu leziuni se vor strica mai repede.