TriMeri (meri împletiți)
Preț: 199 LeiDelicios dublu roșu
Preț: 29 LeiGranny Smith
Preț: 31 LeiStarkrimson
Preț: 159 LeiFlorina
Preț: 29 LeiGeneros
Preț: 33 Lei
1. Sunt puse la păstrare soiuri de toamnă, care nu sunt destinate păstrării îndelungate, ci consumului în prima parte a iernii, cum ar fi soiurile Pionier, Auriu de Bistrița, Ionaprim, Parmen auriu etc. Merele de toamnă sunt mai gustoase, în prima parte a iernii, decât merele de iarnă, însă rezistența la păstrare se reduce la 40-60 zile.
2. Sunt puse la păstrare fructe de la pomi intrați pe rod de 1-3 ani. Chiar dacă arată bine și sunt mari, merele produse de pomii tineri au o rezistență scăzută la păstrare. E bine să aveți în vedere acest lucru și să le sortați mai des, scoțându-le din pivniță pe cele care dau primele semne de îmbolnăvire.
3. Dacă au fost recoltate prea devreme sau prea târziu, cu siguranță merele vor rezista mai puțin la păstrare. E important să cunoașteți soiurile din livada proprie și momentul optim de recoltare pentru fiecare sortiment.
4. Imediat după recoltare merele trebuie duse în pivniță. Fiecare zi de întârziere a fructelor în livadă după recoltare înseamnă minim o săptămână în minus din durata potențială de păstrare.
5. Fructele de dimensiuni foarte mari (peste 8-9 cm diametru) prezintă un risc de îmbolnăvire mai mare decât merele medii. Ideale pentru păstrare sunt fructele de mărime mijlocie.
6. Dacă livada a fost fertilizată abundent cu azot, merele vor avea o rezistență scăzută la păstrare. Azotul favorizează creșterea fructelor, însă acestea vor avea o structură puțin fermă.
7. Livada nu se va mai iriga cu 1 lună înainte de recoltare. Dacă cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare ați udat pomii din abundență ori a plouat mult, vă puteți aștepta la probleme. Fructele vor avea un conținut mai ridicat de apă, fapt care ar putea cauza probleme.
8. Dacă în anul precedent merele din pivniță s-au stricat în lipsa celor enunțate mai sus, se poate bănui o contaminare a pivniței cu microorganisme care cauzează bolile de depozit. În acest caz, dacă se refolosesc lădițele de păstrare din anul precedent, este recomandată dezinfectarea acestora cu sulfat de cupru (zeamă bordeleză) 1%, prin pulverizare sau înmuierea recipientelor în soluție. Pentru sănătarea generală a pivniței n-ar fi rău ca vara, după ce faceți curățenie, să stropiți pivnița cu o soluție de lapte de var 20% + sulfat de cupru 1%.