Cum se recoltează şi se păstrează ceapa
Cum se recoltează şi se păstrează ceapa
Recoltarea
  1. Dacă frunzele cepei încep să se îngălbenească şi să se ofilească, înseamnă că planta a ajuns la maturitate şi că se apropie momentul recoltării. Procesul de maturizare poate fi accelerat prin culcarea la pământ a frunzelor. După 10-15 zile o puteţi recolta.
  2. Recoltarea cepei se face, de preferinţă, într-o zi însorită, dar în nici un caz atunci când pământul este foarte umed.
  3. Scoateţi ceapa din pământ cu o furcă, dar cu atenţie să nu răniţi bulbii!
Pregătirea pentru iarnă
  1. Uscaţi cepele timp de câteva zile, expunându-le la soare cu tot cu frunze şi întorcându-le frecvent.
  2. Cât timp sunt încă umede, cepele nu au voie să se atingă, pentru că o atingere cât de mică le face să încolţească şi să putrezească.
  3. Dacă nu puteţi usca ceapa la soare, puteţi face acest lucru într-un loc cald, uscat şi bine aerisit.
Păstrarea pe timpul iernii
  1. Înaintea depozitării pe iarnă, tăiaţi coada cepei, păstrând doar câţiva milimetri din frunze. După ce s-a uscat şi tăietura, cepele sunt pregătite de iernat, putându-le aşeza în lădiţe.
  2. Dacă doriţi să păstraţi ceapa cu tot cu frunze, împletiţi-le în funii ori faceţi-le mănunchi.
  3. Păstraţi pentru iarnă doar cepele perfect sănătoase!
  4. Cele mai bune condiţii de păstrare a cepei sunt întrunite în locurile bine aerisite, cu umezeală scăzută şi cu temperaturi pozitive, dar care nu depăşesc 15°C.
Ştiaţi că...

...ceapa se digeră mai uşor dacă, înainte de a o găti, o tăiaţi în 4 şi apoi o lăsaţi 20 minute în apă rece?