Cum se pun la murat castraveţii pentru vară
Cum se pun la murat castraveţii pentru vară
Cum se pun la murat castraveţii pentru vară

Aveţi nevoie de

  • castraveţi
  • usturoi (3-4 căţei la un borcan de 3 litri)
  • lăstari de vişin
  • inflorescenţe de mărar
  • ţelină
  • soluţie de apă cu sare (30 g sare la 1 litru de apă)
  • cuişoare

Cum procedăm

  1. Castraveţii îi spălăm bine, iar lăstarii de vişin şi inflorescenţele de mărar le clătim scurt, sub un jet de apă.
  2. Punem la fundul borcanului o floare de mărar, 2 căţei de usturoi întregi şi un lăstar de vişin (de 5-10 cm).
  3. Aranjam castraveţii în aşa fel încât să încapă cât mai mulţi, dar fără a-i forţa să intre.
  4. Pe la mijlocul borcanului mai punem o floare medie de mărat şi o bucată de lăstar de vişin.
  5. Umplem borcanul cu castraveţi, iar deasupra îl „sigilăm” cu o floare de mărar, un alt lăstar de vişin şi o tulpină de ţelină.
  6. Punem 5-7 cuişoare şi adăugăm soluţie de sare până acoperim conţinutul borcanului.
  7. Închidem cu un capac ermetic (dacă mai răsuflă nu e nicio problemă).
  8. Pentru a accelera fermentaţia, aşezaţi borcanul în soare direct, în prima zi.
  9. A doua zi mutaţi borcanul la semiumbră (bunica îl aşează sub vie sau în straturile cu flori).
  10. În aproximativ 5 zile castraveţii sunt numai buni de aşezat lângă o friptură.
  11. Sau, pur şi simplu, de consumat dimineaţa, pe stomacul gol, ştiţi dumneavoastră în ce situaţii :).
Câteva secrete
  1. Gospodinele ştiu că din reglajul fin al ingredientelor se poate da personalitate specifică murăturilor.
  2. Murăturile pot fi mai sărate, mai puţin sărate, cu gust mai intens ori mai slab de mărar sau de usturoi.
  3. Totuşi, nu recomandăm excesul de usturoi deoarece zeama va căpăta un aspect mucilaginos.