Cum recunoaştem pepenele verde copt

În grădină

  1. Pe partea opusă locului unde pepenele se prinde de vrej creşte un cârcel. Dacă acel cârcel este uscat, penele este copt.
  2. Partea inferioară (cea care stă pe pământ) a unui pepene verde copt este alb-crem la sourile cu sâmburi şi galben-auriu la soiurile fără sâmburi.
  3. În locul de prindere al codiţei de fruct se formează un cerc ce seamănă cu o linie de sudură. La pepenii copţi această linie este măcar parţial de culoare brună. Dacă este complet verde, în mod sigur pepenele este încă crud.

În piaţă

  1. Pepenii verzi cruzi au o culoare verde vibrantă, adesea cu o tentă „prăfoasă” datorită pruinei. Pepenii copţi au o culoare mai plictisitoare, cu o tentă mată, cerată.
  2. Cel mai bun mijloc de a verificata în piaţă un pepene verde este prin „testul de sunet”. Un pepene verde copt, ciocănit cu dosul degetelor (cum ciocănim la uşă), va emite un sunet grav, cu ecou, elastic, sună a gol. Un pepene crud sună a plin, sec. Exersaţi cu toţi pepenii, înainte de a-i tăia. În scurt timp veţi prinde „şmecheria”.
  3. Metoda „testului de sunet” se aplică şi la pepenii din grădină.

Alte articole despre: