Prunele cu clei: de ce cad și cum se previne asta
Prunele cu clei: de ce cad și cum se previne asta

Ce se întâmplă

  1. Prunele sunt compromise, în principal, de doi dăunători: viespea prunelor și viermele prunelor.
  2. Femelele câtorva specii de viespi și femelele unei specii de fluturi, depun ouăle pe flori sau pe fructe.
  3. Larvele pătrund în fruct și, după preferință, se hrănesc cu sâmburele sau cu pulpa fructului.
  4. Fructele atacate pot sau nu să prezinte semne de atac, însă apariția unor firicele de clei indică clar că tocmai a intrat sau tocmai a ieșit din fruct o larvă de dăunător. După acest moment, nimic nu se mai poate face, fructul fiind compromis.
  5. Dacă infestarea se produce târziu, iar prunele reușesc să se matureze, pot fi folosite pentru producerea de țuică.

Cum se previne atacul prin mijloace bio

  1. Pentru a limita în anul următor atacul acestor dăunători, toate fructele care cad pe sol trebuie culese și distruse prin ardere, în cel mai scurt timp.
  2. Săparea solului sub coroana pomului, toamna târziu, poate expune la gerul iernii larvele hibernante și, implicit, se reduce populația dăunătorului.
  3. În cazul viespilor fucționează și agățarea de săculeți de naftalină pe ramuri, ceea ce descurajează femelele să mai depună ouă în respectivii pomi.

Tratamente chimice care previn infestarea

  1. Pentru a preveni infestarea cu larve a prunelor, tratamentele trebuie făcute strict în anumite momente. Dacă se ratează momentele cheie de tratament, orice alte intervenții ulterioare vor fi inutile, iar recolta compromisă, deoarece infestarea este ireversibilă.
  2. Astfel, momentele obligatorii de tratament pentru acești dăunători sunt la înfoierea corolei (buton alb), la începutul scuturării petalelor, când fructele au 0,5-1 cm diametru, când fructele au 2-2,5 cm diametru și când fructele au 3-3,5 cm diametru.
  3. Schema completă de tratamente la prun cu bolile, dăunătorii și toate produsele fitosanitare omologate, o găsiți AICI.