Parfum dumnezeiesc!
Parfum dumnezeiesc!
Esenţialul despre îngrijirea caprifoiului

Generalităţi

 1. Caprifoiul este o plantă agăţătoare puţin pretenţioasă, putând decora cu brio locuri din grădină unde nu există prea multe soluţii.
 2. Rezistă foarte bine la ger.
 3. Frunzişul este bogat verde-închis, decorativ de primăvara devreme până toamna târziu, puţin afectat de caniculă.
 4. Caprifoiul nu ridică pretenţii cu privire la expoziţie, totuşi se dezvoltă bine dacă beneficiază măcar pe o parte a zilei de soare direct.
 5. În 5-10 ani poate atinge 8 metri înălţime şi 1,5 metri anvergură.
 6. Florile apar în buchete, iniţial alb imaculate, virând apoi uşor spre crem. Pe toată durata înfloririi emană un parfum excepţional.
 7. Caprifoiul este o plantă destul de viguroasă, însă, uneori, poate fi atacată de afide, tripşi şi făinare.
 8. Poate fi plantat în apropierea zidurilor, gardurilor sau poate fi folosit la acoperirea pergolelor.

Cum se înmulţeşte

Prin marcotaj: îngropaţi superficial ramurile care ating pământul, după ce îndepărtaţi frunzele din zona ce urmează a fi îngropată. Până toamna vor apărea rădăcini.

Prin butaşi verzi: faceţi butaşi de 4-5 ochiuri, pe care plantaţi-i apoi într-un substrat aerisit şi păstrat umed în permanenţă. Îndepărtaţi florile şi lăsaţi doar o frunză în capătul superior.

Prin butaşi semilemnificaţi: la fel, butaşi lungi de  4-5 ochiuri, după încheierea înfloririi, oferindu-le acelaşi tratament ca butaşilor verzi.

Un secret

 1. Caprifoiul înfloreşte cu adevărat fabulos doar dacă este tăiat corespunzător primăvara.
 2. Astfel, se vor îndepărta uscăturile şi ramurile bolnave.
 3. Se vor separa lăstarii principali, se vor descâlci, ordona şi lega.
 4. Ramurile laterale de pe lăstarii principali se vor scurta la 3-4 ochiuri. Această operaţiune asigură o înflorire mai compactă, iar tufa va avea un aspect mai „rotund”.
 5. Curăţarea (tunderea) se va face doar primăvara, putând astfel să alegem din toate ramurile care au trecut iarna neafectate de ger.