Cum se produce îmbolnăvirea?
Cele mai frecvente căi de răspândire a virusului gripal sunt considerate tusea și strănutul persoanelor contaminate, care nu poartă mască medicală ori nu folosesc o batistă, deoarece propulsează particule ce conțin virusul în mediul înconjurător.
Interesant este că cele mai dese infectări nu se produc, cum am fi tentați să credem, prin inhalarea virusului, deoarece particulele purtătoare de virus sunt, de obicei, de dimensiuni mari și nu rămân în suspensie în aer.
Cele mai frecvente contaminări se produc prin intermediul mâinilor, care intră în contact cu particule de salivă ori secreții pulmonare contaminate cu virus și, apoi, prin contactul cu gura, nasul ori ochii, virusul este „plantat” într-o nouă gazdă și ciclul de îmbolnăvire se reia.
Așadar, mâinile nespălate ne îmbolnăvesc de gripă!
Dacă am intrat în contact cu o persoană cu gripă, după cât timp mă voi îmbolnăvi și eu?
Incubația virusului gripal poate dura între 24 ore și 4 zile, însă simptomele de îmbolnăvire apar, cel mai adesea, la două zile de la contaminare.
De regulă, simptomele gripei nu se instalează treptat. Oricine a avut o gripă știe că în doar o oră ajungi să te simți ca lovit de tren și, din om sănătos, abia te mai poți ține pe picioare.
Datorită agresivității sale, e foarte clar, de la primele simptome, că gripa nu e o răceală mai rea, ci tu totul altceva.
Când îi pot îmbolnăvi și pe alții?
Spre deosebire de alte boli obișnuite, care devin contagioase odată cu apariția simptomelor, gripa este deja contagioasă, cu o zi înainte de apariția primelor simptome.
După apariția simptomelor, adulții încă mai pot împrăștia virusul la cei din jur pentru încă 5-10 zile.
Cantitatea de virus răspândită de un bolnav scade semnificativ după 3-5 zile.
Copiii pot răspândi virusul la cei cu care intră în contact un timp mai lung: pâna la 10 zile. (Așa se explică virulența epidemiilor din școli și grădinițe.)
Oamenii în vârstă sau care au un sistem imunitar slăbit, pot răspândi virusul gripal săptâmâni și chiar luni, după ce ei înșiși l-au contractat.
Poate fi prevenită îmbolnăvirea, după contaminarea cu virusul gripal?
Chiar dacă sunt o mulțime de produse farmaceutice care promit în reclame că previn îmbolnăvirea cu gripă sau că o tratează, niciunul nu și-a dovedit eficacitatea. Acestea reușesc, cel mult, să amelioreze unele simptome. Se verifică acea zicere că „gripa se vindecă în 7 zile cu medicamente și într-o săptămână fără medicamente”.
Așadar, după contaminare nu mai avem nimic de făcut decât să așteptăm ca gripa să-și facă damblaua.
Se poate preveni gripa?
Cea mai sigură metodă de prevenire a gripei este vaccinul antigripal anual. Chiar dacă nici această măsură nu oferă protecție 100% împotriva îmbolnăvirii, totuși asigură șanse mai mari decât orice altceva.
Foarte importantă este și spălarea deasă a mâinilor, mai în perioadele cu viroze, mai după ce revenim din spațiile publice și când ne mișcăm în spații în care se află persoane cu simptome de boală.
Purtarea măștilor medicale e o metodă foarte bună de limitare a răspândirii virusului gripal, atât de la noi la alții, cât și invers.