Limba mielului
Limba mielului
Mărar
Mărar
Flori de coriandru
Flori de coriandru
Roiniţă
Roiniţă
Busuioc în pragul toamnei
Busuioc în pragul toamnei

Mărarul

  1. Nu pare deranjat de pământul rece și umed al primăverii timpurii.
  2. Crește repede și poate fi folosit de îndată ce a răsărit.
  3. Îl puteți culege atât primăvara, vara, inclusiv toamna, până târziu, constituindu-vă astfel și o rezervă pentru extrasezon.
  4. Mărarul înviorează multe feluri de mâncare și e binevenit în special iarna, atunci când predomină mesele mai grele.
  5. O linguriță de semințe de mărar conține mai mult calciu decât o cană cu lapte.

Coriandrul

  1. Sau „pătrunjelul chinezesc” este nelipsit din orice fel de mâncare picantă.
  2. Cultivat la începutul sezonului, el face semințe care vor lansa singure a doua recoltă, gata de cules până la căderea primilor fulgi de nea.
  3. Recolta din toamnă e mai dulce și mai plină de savoare, deoarece coriandrul iubește vremea răcoroasă.
  4. Semințele controlează nivelul de zahăr din organism și se pot adăuga pentru savoare și la borcanele cu murături. 
  5. Această plantă se poate crește destul de ușor și în interior dacă are suficientă lumină și umezeală.

Roinița

  1. Face parte din familia mentei, fiind o plantă rezistentă și prolifică care atinge până la un metru înălțime.
  2. Iubită de albine, ea răspândește un miros asemănător cu cel de lămâie.
  3. Frunzele sale pot fi folosite ca adaos în salate de crudități sau fructe, în vinuri și sucuri.
  4. Numită și „iarba școlarilor”, ea este prescrisă elevilor și studenților în perioada examenelor sub formă de ceai fierbinte, stimulând concentrarea și memoria.
  5. Nimic nu iese în evidență toamna în grădină mai mult decât o miniplantație luxuriantă de roiniță!
  6. O puteți recolta odată cu celelalte plante din grădină, dar dacă o veți lăsa să mai crească, veți avea încă o recoltă până ce va veni înghețul.

Busuiocul

  1. Preferă solul umed.
  2. Fie că îl utilizați în întregime, fie doar frunzele, el va crește din nou și îl puteți semăna din primăvară până la mijlocul verii.
  3. Frunzele și florile se recoltează de trei ori pe an.
  4. Busuiocul se topește însă la prima brumă a toamnei, dar crește foarte bine și în interior.
  5. Se poate congela în tăvile pentru cuburi de gheață cu un pic de ulei, pentru a-i păstra culoarea verde.
  6. Busuiocul este un bun energizant, un ajutor de nădejde contra stărilor prelungite de oboseală, îmbunătățește digestia și combate durerile articulare.
  7. Compresele cu frunze sau tinctură de busuioc pot trata înțepăturile de insecte, eczemele și rănile.

Limba mielului

  1. O plantă căreia îi place vremea răcoroasă și are un aspect excepțional în grădină. Produce foarte multe semințe și astfel continuă să se răspândească ușor și repede din locul în care a fost semănată sau plantată.
  2. Înflorește toată vara, iar florile și frunzele tinere se pot folosi în bucătărie: florile - la decorarea salatelor și deserturilor; frunzele – în salate de crudități și în supele groase de legume.
  3. Are un gust asemănător cu cel al castravetelui verde.
  4. Nu este recomandată bolnavilor de ficat.