6 sfaturi utile pentru un grătar perfect. Reţeta cu ananas!
6 sfaturi utile pentru un grătar perfect. Reţeta cu ananas!
6 sfaturi utile pentru un grătar perfect. Reţeta cu ananas!
6 sfaturi utile pentru un grătar perfect. Reţeta cu ananas!
6 sfaturi utile pentru un grătar perfect. Reţeta cu ananas!

Curăţarea grătarului

Grătarul trebuie curăţat înainte de folosire, ca să vă asiguraţi că nu veţi ingurgita resturi de la ultimul grătar ori rugină depusă între timp.

Pentru o curăţare optimă, vă recomandăm următoare formulă: aşezaţi grătarul deasupra cărbunilor încinşi preţ de 5-7 minute, după care frecaţi cu o perie de sârmă şi ştergeţi bine cu un prosop de hârtie.

Un alt avantaj al unui grătar bine curăţat este acela că va preveni lipirea cărnii.

Pregătirea cărbunilor

Calitatea grătarului depinde foarte mult de jarul pregătit. Ideal este să folosiţi o combinaţie de lemne şi cărbuni. Adică porniţi focul cu lemne (de preferat de esenţă tare), iar în momentul în care se formează jar, adăugaţi mangalul. Asiguraţi-vă că mangalul este uscat. Dacă lemnele ori mangalul sunt ude, grătarul poate fi compromis.

Aprinderea focului

Cărbunii de grătar (mangalul) pot fi aprinşi şi fără lemne, folosind lichide inflamabile speciale ori brichete. Reţineţi însă că, deşi aceste produse sunt fabricate special pentru acest uz, pot rămâne totuşi miasme care se pot imprima în carne. Folosirea benzinei, motorinei ori a altor produse petroliere de acest gen nici nu intră în discuţie!

Pregătirea cărnii şi a legumelor

Cea mai bună carne pentru grătar este cea bine condimentată. Mix-ul de condimente sugerat de noi include ulei de măsline, vin roşu (pentru carnea de vită şi de porc), vin alb (pentru peşte şi pui), usturoi, busuioc, oregano, cimbru, piper, boia dulce. Carnea se amestecă cu condimentele, se pune în vase bine închise şi se lasă la frigider 1 zi, chiar şi două.

Legumele pe care le veţi folosi la frigărui, de asemenea, sunt şi mai bune dacă le veţi îmbăia prin ulei de măsline şi busuioc. Nimic mai mult!

Prăjirea cărnii

Când jarul este pregătit, fixaţi grătarul la înălţimea potrivită şi ungeţi-l cu ulei sau grăsime (cu o bucată de slănină este cel mai simplu).

Carnea se pune pe gărtar în funcţie de durata necesară preparării, în următoarea ordine, vită, porc, pui, peşte, cârnaţi, mici, frigărui, altele.

Alte sfaturi utile

  1. Nici un grătar fără frigărui! Frigăruile din carne de pui, ceapă, ardei şi roşii sunt absolut delicioase!
  2. Nu mai puţin delicioase sunt ciupercile, mai ales dacă le turnaţi în pălărie un pic de ulei de măsline şi presăraţi puţină sare.
  3. Pentru a evita formarea acrilamidei, nu lăsaţi carnea să se ardă.
  4. Şi o fiţă: feliile mari de ananas, prăjite şi pe o parte şi pe alta fac o combinaţie uimitoare cu carnea
  5. Încă două chestii tehnice:
  • Verificaţi prognoza meteo şi asiguraţi-vă că nu va ploua în ziua fixată pentru grătar.
  • Dacă în timpul prăjirii cărnii jarul se aprinde, stingeţi focul stropind cu puţină apă.