Avem nevoie doar de
- roşii de grădină, de preferinţă din soiurile cele mai aromate
- ulei, de preferinţă de măsline, dar e bun şi de floarea soarelui
- usturoi
- busuioc
- sare
Cum se usucă
-
Roşiile se taie felii groase de aprox. 1 cm.
-
Roşiile cherry se taie doar în jumătate.
-
Se aşază pe un grătar deasupra unei tăvi sau chiar direct într-o tavă.
-
Se poate presăra un pic de sare şi pătrunjel mărunţit.
-
Se usucă în cuptorul electric, la o temperatură de 50-70°C. În acest mod, uscarea durează 8-10 ore, în funcţie de grosimea feliilor şi de textura roşiilor. Nu trebuie să vă faceţi griji asupra consumului, mai ales dacă aveţi un cuptor de clasă economică: consumă mai puţin decât un bec de 100 W.
-
Uscarea roşiilor se poate face şi la soare, caz în care durează 4-5 zile.
-
Se poate apela şi la o formulă combinată: afară cât soarele e puternic şi în cuptor în rest.
Roşii uscate în ulei de măsline
-
Feliile bine uscate se amestecă cu câţiva căţei de usturoi tăiaţi în bucăţi şi frunze de busuioc mărunţite.
-
Se pune amestecul într-un borcan şi se apasă uşor pentru a încăpea mai multe felii.
-
La final, se toarnă deasupra uleiul. Cel de măsline dă o savoare şi mai mare.
-
În borcan nu trebuie să rămână aer, motiv pentru care se completează cu ulei până sus. Dacă este cazul, se amestecă cu o lingură, până dispar toate bulele de aer dintre feliile de roşii.
-
Se închide etanş şi se păstrează în pivniţă sau într-un alt loc întunecat şi rece.
-
Dacă roşiile nu sunt complet deshidratate, borcanele pot fi supuse unei sterilizări uşoare: 10 minute la 100°C. În acest caz, însă, o parte din vitamine se vor distruge.
-
Urmăriţi toate fotografiile din galeria de mai sus.
Cititorii noştri ne-au mai spus că
-
Dacă stau prea mult în ulei, roşiile uscate pot râncezi.
-
O metodă bună de păstrare pe termen lung este să păstraţi roşiile uscate în congelator, urmând să le marinaţi cu 10-15 zile înainte de a fi consumate.
Cum se servesc
-
Iarna, gustul de roşii uscate în ulei de măsline este pur şi simplu fabulos!
-
Pot fi folosite ca garnitură la paste, orez, cu brânză, în salata de fasole boabe, cu ouă fierte sau, pur şi simplu direct pe pâine.
-
Pentru cei care ţin post, e o mâncare foarte sănătoasă şi deosebit de gustoasă.