Roşii uscate, cu ulei de măsline, în stil italian
Roşii uscate, cu ulei de măsline, în stil italian
Roşii uscate, cu ulei de măsline, în stil italian
Roşii uscate, cu ulei de măsline, în stil italian
Roşii uscate, cu ulei de măsline, în stil italian

Avem nevoie doar de

  • roşii de grădină, de preferinţă din soiurile cele mai aromate
  • ulei, de preferinţă de măsline, dar e bun şi de floarea soarelui
  • usturoi
  • busuioc
  • sare

Cum se usucă

  1. Roşiile se taie felii groase de aprox. 1 cm.
  2. Roşiile cherry se taie doar în jumătate.
  3. Se aşază pe un grătar deasupra unei tăvi sau chiar direct într-o tavă.
  4. Se poate presăra un pic de sare şi pătrunjel mărunţit.
  5. Se usucă în cuptorul electric, la o temperatură de 50-70°C. În acest mod, uscarea durează 8-10 ore, în funcţie de grosimea feliilor şi de textura roşiilor. Nu trebuie să vă faceţi griji asupra consumului, mai ales dacă aveţi un cuptor de clasă economică: consumă mai puţin decât un bec de 100 W.
  6. Uscarea roşiilor se poate face şi la soare, caz în care durează 4-5 zile.
  7. Se poate apela şi la o formulă combinată: afară cât soarele e puternic şi în cuptor în rest.

Roşii uscate în ulei de măsline

  1. Feliile bine uscate se amestecă cu câţiva căţei de usturoi tăiaţi în bucăţi şi frunze de busuioc mărunţite.
  2. Se pune amestecul într-un borcan şi se apasă uşor pentru a încăpea mai multe felii.
  3. La final, se toarnă deasupra uleiul. Cel de măsline dă o savoare şi mai mare.
  4. În borcan nu trebuie să rămână aer, motiv pentru care se completează cu ulei până sus. Dacă este cazul, se amestecă cu o lingură, până dispar toate bulele de aer dintre feliile de roşii.
  5. Se închide etanş şi se păstrează în pivniţă sau într-un alt loc întunecat şi rece.
  6. Dacă roşiile nu sunt complet deshidratate, borcanele pot fi supuse unei sterilizări uşoare: 10 minute la 100°C. În acest caz, însă, o parte din vitamine se vor distruge.
  7. Urmăriţi toate fotografiile din galeria de mai sus.
Cititorii noştri ne-au mai spus că
  1. Dacă stau prea mult în ulei, roşiile uscate pot râncezi.
  2. O metodă bună de păstrare pe termen lung este să păstraţi roşiile uscate în congelator, urmând să le marinaţi cu 10-15 zile înainte de a fi consumate.
Cum se servesc
  1. Iarna, gustul de roşii uscate în ulei de măsline este pur şi simplu fabulos!
  2. Pot fi folosite ca garnitură la paste, orez, cu brânză, în salata de fasole boabe, cu ouă fierte sau, pur şi simplu direct pe pâine.
  3. Pentru cei care ţin post, e o mâncare foarte sănătoasă şi deosebit de gustoasă.