Calypso
Preț: 198 LeiTriPeri (peri împletiți)
Preț: 249 LeiEuras
Preț: 149 LeiTriMeri (meri împletiți)
Preț: 335 LeiDelicios dublu roșu
Preț: 179 LeiKandil Sinap
Preț: 198 Lei
Ce isprăvi poate face un iepure în livadă
Iepurii se numără printre cele mai grave amenințări la adresa pomilor fructiferi. În iernile cu zăpadă, geroase, coaja pomilor fructiferi devine o delicatesă pentru iepuri, pe care aceștia o consumă cu mare plăcere. Însă asta înseamnă, în foarte multe cazuri, moartea pomului, dacă porțiunea roasă este până la lemn și de jur împrejurul trunchiului. De ce se întâmplă aceasta? Pentru că în scoarță sunt localizate vasele de liber, prin care circulă seva preparată de frunze, când pomul se află în vegetație. Așadar, putem spune că iepurele care roade coaja taie „venele” pomului.
Ca să vă faceți o idee de pagubele ce le pot produce iepurii, rețineți doar că după un atac produs de 10 iepuri într-o noapte pot fi distruși sau grav afectați până la 1000 de pomi.
Cum evităm acest nedorit scenariu? O livadă sigură e cea împrejmuită cu un gard de 2m, care nu are orificii mai mari de 4-5cm și unde nu există posibilitatea săpării de galerii pe sub el.
Dacă livada e amplasată în câmp și nu există pobibilitatea împrejmuirii, mai există următoarele soluții:
-
Învelirea trunchiului cu coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, trestie sau nuiele, bine fixate.
-
Folie din material plastic înfășurată împrejurul trunchiului.
-
Badijonarea trunchiului cu CERVACOL EXTRA (RB), care are efect iepurifug. În funcţie de mărimea puieţilor (0,5 - 1,5m) pentru 1000 de pomi se poate utiliza 2 - 6 kg de produs, cu un conţinut de 25,70% substanţă activă.
-
Badijonarea tulpinii cu produse rău mirositoare, pregătite de dumneavoastră: lapte de var amestecat cu balegă de porc;
-
Învelirea tulpinii cu o plasă de protecție împotriva rozătoarele, pe care o puteți găsi în comerț.
-
Învelirea tulpinii cu folie de aluminiu (utilizată în bucătărie).
-
Badijonarea tulpinii cu untură de porc.
-
Ultimele două soluții nu se regăsesc în literatura de specialitate, însă tind să devină tot mai populare, mai ales în cazul pomilor foarte tineri, datorită costurilor reduse și a eficacității metodei.
-
Dacă în secţiune circulară nu a fost roasă mai mult de 1/3 din coajă, pansaţi zona rănită cu bălegar proaspăt, pentru a stimula cicatrizarea.
-
Dacă a fost deteriorată mai mult de jumătate din suprafaţa coajei, iar pe alocuri întreruptă, fie renunţaţi la pom, fie îi tăiaţi de tot sub zona roasă, acoperiţi tăietura cu vopsea şi formaţi un nou pom. Acesta va creşte mai repede decât unul tânăr, având la dispoziţie rădăcini viguroase. Oricum, e bine să întrebaţi un specialist.
-
Aplicaţi o tăiere mai pronunţată, astfel încât coroana să primească suficiente resurse prin reţeaua de canale libero-lemnoase rămase neafectate.
Atenționări și ponturi
- În iernile cu zăpadă abundentă și cu viscol, îndepărtați cât de repede puteți zăpada ce se acumulează lângă garduri, ca iepurii să nu poată trece pe deasupra.
- Dacă apelați la soluția învelirii ori la badijonare, tulpina trebuie protejată până la o înălțime la care iepurele nu ar putea ajunge nici dacă s-ar cățăra pe labele din spate.
- De asemenea, în cazul învelirii legăturile trebuie făcute strâns, ca iepurii să nu poată deplasa materialele acoperitoare.
- Mai rețineți că, în cazul badijonărilor, ploile ori cețurile prelungite pot anula efectul substanțelor aplicate.