Grădina din damigeană a lui David Latimer este celebră în toată lumea. Plantată în 1960, damigeana a fost sigilată în 1972, de atunci funcţionând ca un microsistem autonom.
Grădina din damigeană a lui David Latimer este celebră în toată lumea. Plantată în 1960, damigeana a fost sigilată în 1972, de atunci funcţionând ca un microsistem autonom.

Cum pregătim substratul

 1. Bilele de argilă, pietrişul şi nisipul grosier trebuie să predomine în compoziţia substratului, asigurând drenarea.
 2. Amestecul drenant se aşază pe fundul recipientului.
 3. Adăugaţi apoi deasupra un amestec de turbă şi pământ fertil de grădină. E foarte important ca amestecul de substrat să respecte preferinţele plantelor ce urmează să populeze recipientul.
 4. Substratul nu trebuie să ocupe mai mult de 20% din înălţimea recipientului.
 5. Nu uitaţi să puneţi printre bilele de argilă, nisip şi pietriş, bucăţile de cărbune de lemn ars! În acest caz, prezenţa cărbunilor este absolut necesară, deoarece va inhiba proliferarea mucegaiului.
 6. În cazul unei eventuale infecţii cu mucegai, foarte greu mai puteţi interveni.

Metoda de plantare

 1. Cea mai mare dificultate, în ceea ce priveşte plantarea într-o damigeană sau într-un borcan, o constituie, în mod evident, diametrul mic al gurii recipientului. Problema se poate rezolva, cu puţină îndemânare, cu ajutorul unui băţ cu lungimea potrivită sau a unei linguriţe cu coadă lungă.
 2. Luăm planta pe care vrem să o punem în borcan sau damigeană cu cât mai multe rădăcini, iar pământul de pe ele îl facem boţ.
 3. Îi dăm brumul pe substrat şi apoi, cu ajutorul unor beţişorului ori a linguriţei cu coadă lungă, o aşezăm la locul potrivit, unde încercăm să o fixăm cât mai bine, fără a o răni.
 4. Gura borcanului se acoperă doar parţial, iar a damigenei deloc.
 5. Atenţie mare la udare! Excesul de apă conduce la putrezirea plantelor, iar jetul de apă în cădere poate dezrădăcina plantele.
 6. De aceea, este mai indicat fie să udaţi lăsând apa să se prelingă pe pereţii vasului, fie prin picături fine, cu ajutorul unui pulverizator.

Ce punem „la borcan” şi „la damigeană”?

 1. Putem pune pui de diferite specii, mai ales ale celor cu talie mică şi cu creştere înceată.
 2. În centrul recipientului putem pune o plantă cu talie mai înaltă, pentru creşterea umidităţii.
 3. Mai exact, puteţi folosi ferigi, varietăţi pitice de tradescantia ori pui de clorofitum.
 4. De asemenea, vă puteţi orienta şi spre cactuşi şi plante cu frunze grase, pentru a crea o grădină deşetică.

Secrete pentru succes

 1. În principiu, puteţi să procedaţi oricum şi să trataţi operaţiunea ca un experiment exploratoriu.
 2. Dacă, totuşi, doriţi să aveţi succes, încercaţi să vă documentaţi un pic înainte.
 3. Astfel, trebuie să stabiliţi ce mărime va avea vasul folosit, substratul, poziţionarea recipientului, în funcţie de preferinţele plantelor, pe care trebuie să le cunoaşteţi foarte bine.
 4. Nu veţi aşeza niciodată borcanul sau damigeana în soare direct, deoarece plantele vor fi în pericol din cauza efectului de seră creat.
 5. Pentru o mai bună înţelegere a condiţiilor din interiorul recipientului, aşezaţi în interior şi un mic termometru.
 6. Cel mai bun moment pentru înfiinţarea unor astfel de grădini sunt lunile de primăvară.
 7. Uneori, când nivelul vegetaţiei din aceste minisere atinge suprapopularea, sunteţi nevoit să distrugeţi aranjamentul, pentru a repeta procedeul.