Dulceață de trandafiri
Dulceață de trandafiri
Dulceață de trandafiri
Pentru dulceață de trandariri puteți folosi petale de la toate soiurile parfumate.
Pentru dulceață de trandariri puteți folosi petale de la toate soiurile parfumate.

Ingrediente:

300 grame petale

2 pahare apă

1 kg zahăr

Zeama de la 1 lămâie

Ce fel de petale pot fi folosite?

În principiu, puteți folosi petale de la orice soi de trandafir, de materia primă depinzând atât textura, cât și culoarea și parfumul dulceții. Deși gusturile diferă, cea mai bună dulceață iese din soiurile cu petalele cele mai parfumate, soiuri care, cel mai adesea, sunt de culoare roz-închis. (Mai jos, în Documentare suplimentară, vă oferim o listă cu soiurile de trandafir ale căror petale pot fi folosite la dulceață.)

Un alt aspect foarte important! Dacă ați stropit trandafirii cu pesticide cu o săptămână înainte de deschiderea bobocilor, nu mai recomandăm folosirea petalelor la duceață. Le puteți folosi pe cele de la ciclul următor de înflorire, dacă nu mai efectuați alte tratamente.

Rosa Damascena este trandafirul preferat pentru dulceață, întrucât înflorește abundent și, fiind foarte rezistent, este exclusă posibilitatea compromiterea petalelor prin tratamente.

Mod de preparare

  1. Se recoltează petale curate, sănătoase. Eliminați-le pe cele pătate.
  2. Se îndepărtează porțiunea albă de la baza petalelor. Puteți face acest lucru cu un foarfece dezinfectat, chiar la recoltare.
  3. Se pune la fiert apa cu zahărul, la foc mic, până se formează un sirop dens, astfel încât după ce înmuiați o linguriță, acesta să curgă întrerupt și să formeze biluțe pe suprafața pe care aterizează.
  4. Dacă în timpul fiertului se formează spumă, aceasta trebuie îndepărtată.
  5. Cât fierbe siropul, se așează petalele într-un lighenaș, se toarnă peste ele zeama de lămâie și se amestecă ușor, astfel încât zeama să ajungă pe toate petalele.
  6. Când siropul este gata, se toarnă petalele și se lasă la infuzat 30 minute.
  7. Se pun din nou la fiert, pentru 2-3 clocote scurte.
  8. Se toarnă în borcane cu capace ermetice, înainte ca temperatura să scadă sub 60 grade Celsius.