Cât vin se consumă la nuntă?
Există o proporție „magică”, pe care organizatorii de nunți o știu și o aplică, care spune că o sticlă de vin ajunge la 2,15 invitați. Adică, pentru 200 de invitați va fi nevoie de aproximativ 93 de sticle de vin de 750ml.
Pe lângă această cantitate, mai trebuie prevăzută și o rezervă (mai bine să prisosescă decât să nu ajungă), care va fi mai mare dacă nunta este sâmbăta, dacă participă mulți tineri de 20-30 ani necăsătoriți. Foarte important e și câți invitați vin cu mașina proprie.
Un obicei frumos este să se ofere nuntașilor la plecare un mic dar din partea mirilor, în special celor care pleacă mai devreme. O sticlă de vin, peste care s-a aplicat o etichetă festivă, cu un mesaj din partea mirilor, e o idee foarte bună. Dacă vă hotărâți să faceți asta, împărțiți numărul de invitați la 1,5, rezultând pentru 200 de invitați cam 133 de sticle.
Ce fel de vin
De regulă, vinul roșu se bucură de cel mai mare succes la o nuntă, în special în rândul tinerilor. Persoanele mai în vârstă îl evită, pentru că le dă palpitații.
Totuși, vinul roșu nu merge tot timpul. De pildă, nu merge în miezul verii, pentru că vinul roșu se servește la 16-18°C pentru a-i simți toate aromele, dar la temperatura asta poate părea cam cald, când afară sunt peste 30°C. Dimpotrivă, vinul alb și rosé poate fi servit și la 4°C (ideal la 6-8°C), ceea ce aduce o senzație de răcoare și revigorare.
Așadar, rețineți că toamna, iarna și primăvara, vinul roșu se bea mai mult. Vara, are o căutare mai mare vinul alb și rosé.
La nunțile unde se merge pe un singur sortiment de vin, rosé-ul este opțiunea câștigătoare, acesta reușind să mulțumească pe toată lumea.
Mai rețineți că, de regulă, vinul demisec place mai mult decât cel sec.
Cum îl asortăm cu mâncarea
În funcție de meniu, bucătarul vă poate face și niște recomandări pentru vin. Totuși, e bine să știți că:
Dacă în meniu este inclusă carne de vită sau de porc, se impune un vin roșu sec, tare.
Dacă în meniu este inclus pește, trebuie asortat cu un vin alb, sec, nearomat sau un rose cu aceleași caracteristici.
Cât costă și de unde se cumpără
Dacă este asigurat pentru vin un buget de 10-20 lei, opțiunile sunt foarte generoase.
E suficient să vă plimbați prin saiturile celor mai renumiți producători de vin din România (îi găsiți pe toți aici) și să dați niște telefoane, cerându-le oferte care se încadrează în bugetul dumneavoastră.
Cumpărând direct de la producători e posibil să obțineți un preț mai bun și, în plus, nu riscați să cumpărați un vin care a fost păstrat în condiții improprii.
Rețineți, faceți o afacere la cumpărarea vinului pentru nuntă, atunci când reușiți să-l obțineți sub prețul de supermarket. Cu cât e mai mare diferența, cu atât mai bine!
Vinul de toast
Întâmpinarea oaspeților se face cu un pahar de șampanie (vin spumant).
Pentru acest moment, e suficient 1 sticlă la 8-10 persoane, de regulă invitații doar gustând din pahare. Din acest motiv, paharele nici nu trebuie umplute, ci să se toarne doar pe jumătate.