Se mai numește și:
asmățuchi, tulbureea, hiasmă, chervăl, hasmaciucă, hasmățuchiUnde se găsește:
- Se întâlnește frecvent în flora spontană din Elveția, Franța, Germania.
- La noi în țară, este cultivată în grădini din Transilvania, Banat, Bucovina.
- Plantă erbacee anuală.
- Rădăcinile sunt pivotante, de culoare albă.
- Tulpinile au între 70 - 100 cm, sunt goale pe interior și au formă cilindrică.
- Frunzele sunt penat-sectate, trilobate, dispuse altern. Degajă un miros plăcut.
- Florile, adunate în umbele compuse, au dimensiuni mici și sunt albe.
- Fructele sunt achene mici, negricioase, lucioase.
- Observații Specia spaniolă Anthriscus odorata are un miros foarte puternic, iar frunzele și rădăcinile sunt cărnoase și comestibile.
Înflorește în:
Ce se recoltează:
În scop terapeutic se utlizează:
- lăstarii floriferi și frunzele proaspete, ce se recoltează la înflorire, de 2 ori pe an.
- fructele, ce se recoltează la maturitate. Au gust aromat, dulgeag.
Popular, se spune că vindecă sughiţul.
Se recoltează în:
Proprietăți terapeutice:
Asmățuiul are proprietăți laxative, purgative, depurative, digestive, stimulente biliare, aperitive, tonice, răcoritoare, diuretice, vitaminizante, mineralizante, antiinflamatoare, cicatrizante, antiseptice, vulnerare, rezolutive.
Acțiuni terapeutice:
Acțiunea terapeutică a asmățuiului vizează:
Pentru uz intern:
Pentru uz extern:
Alte utilizări:
Frunzele proaspete de asmățui sunt comestibile: sunt folosite la salate, ciorbe, supe de legume, sosuri picante, omlete, fripturi de miel și pasăre.