Se mai numește și:
floarea-broaștei, gălbinele grase, crestățea, floarea-găinii, curu-găinii, buha-găinilorUnde se găsește:
- Păpădia e nelipsită din pășuni, fânețe, locurile umbrite și semiumbrite din toată țara.
- Există forme ameliorate, care se cultivă.
- Plantă perenă erbacee, cu rădăcină cărnoasă, pivotantă.
- Tulpina floriferă este tubulară din care se scurge un latex alb dacă este ruptă.
- Funzele formează o rozetă bazală.
- Florile (inflorescențele) sunt galbene și apar toată vara, cu un vârf de înflorire în aprilie.
Înflorește în:
Ce se recoltează:
- Frunzele și tulpinile florale se recoltează la începutul înfloririi.
- Rizomii se pot recolta pe toată durata de vegetație.
Se recoltează în:
Proprietăți terapeutice:
- Păpădia are proprietăți depurative, detoxifiante, hipoglicemiante, hipocolesteromiante, hepatice, coleretice, colagoge, laxative, anticonstipante, antiputride, alcalinizante, hipoacidifiante, diuretice, nutritive, tonifiante, anticanceroase, antitumorale, antiinflamatoare, diaforetice, antireumatice, galactogoge, sedative, astringente, antidiabetice, venotonice, antiplachetare, antiscorbutice, mineralizante.
Acțiuni terapeutice:
- Păpădia are acțiune terapeutică pentru:
Pentru uz intern:
- insuficiență hepatică
- dischinezie biliară
- hepatite
- malarie
- icter
- ciroză
- litiază biliară
- coleciste
- constipație
- intoxicații
- hemoroizi
- anorexie
- reechilibrare glandulară
- inflamații ale ganglionilor
- insuficiență cardiacă
- ateroscleroză
- hipertensiune arterială
- astenie
- oboseală
- anemie la copii
- anemie
- convalescență
- prevenirea îmbătrânirii
- hipercolesterolemie
- hiperglicemie
- obezitate
- celulită
- cancer mamar
- reumatism
- gută
- detoxifierea organismului
- enurezis
- litiază renală
- normalizarea peristaltismului uretrelor
- tulburări de menopauză
- eliminarea excesului de apă din organism
Pentru uz extern:
Alte utilizări:
- Frunzele și tulpinile florale tinere se consumă primăvara în salate, în cure de 3-4 săptămâni.
- Din rădăcini se prepară suc de păpădie, iar organele aeriene se pot utiliza pentru prepararea de vin și sirop.
- Tot din rădăcini, dacă se prăjesc, se obține un surogat de cafea.