Când și de ce „plânge” vița-de-vie
- „Plânsul” viței-de-vie este un fenomen anual, ce se petrece la vițele cultivate, la care s-au făcut tăieri, și marchează momentul de „trezire” din faza de repaus și intrarea în vegetație.
- „Plânsul” viței-de-vie durează, de regulă, 1-2 săptămâni, însă seva cea mai prețioasă este cea care curge în primele zile.
- Colectarea sevei trebuie să se facă în recipiente curate, de mici dimensiuni, cu gât strâmt, pe cât posibil atașate de coardele de viță într-o poziție care să le ferească de praf.
- E important de știut că, în câteva ore, seva se precipită, pierzându-și limpezimea, datorită proceselor oxidative și a microorganismelor care se dezvoltă pe valorosul substrat.
- Din acest motiv, o dată la 4-6 ore, seva colectată se poate turna într-o sticluță mai mare, care se păstrează în frigider, bine închisă. Recipientul de colectare se spală bine cu apă curată, înainte de refolosire.
Lacrimi de viță pentru ochi sănătoși
- „Lacrimile” viței conțin 2/3 substanțe organice: zaharuri, proteine, aminoacizi, acizi organici și 1/3 substanțe minerale: calciu, potasiu, fosfor, magneziu, fier, titan, aluminiu, sodiu, molibden, cupru, mangan, nichel etc.
- Seva are efecte dovedite împotriva conjunctivitei, a iritațiilor oculare, dar și a stărilor de disconfort generate de oboseală.
- Picăturile de sevă se administrează în ochi, cu un picurător sau cu pipeta, în tot restul anului.
- Înainte de instilare, seva se va aduce la temperatura camerei, însă nu tot recipientul de depozitare, ci doar o doză mică, în pipetă sau în picurător.
Atenție!
- Nu folosiți seva vițelor stropite cu pesticide!
- Trataţi cu maximă precauţie problemele oculare şi apelaţi la medicul specialist pentru orice problemă care persistă mai mult de 3 zile!