Păducelul, cel mai bun prieten al inimii
Socul: leacuri, socată, lichior, vin, dulceață
Arnica, plantă medicinală și înlocuitor de tutun
Frunzele, mugurii și seva de mesteacăn sunt magice pentru sănătate!
Binecunoscuta păpădie și puțin cunoscutele ei beneficii pentru sănătate
Salvia, prietena creierului, a ficatului, plămânului și a vieții sexuale
Coada-calului: planta vindecătoare din vremea dinozaurilor
Rostopasca și binefacerile ei fără număr
Fragul - fructe delicioase și frunze de leac
Anghinarea - planta care face minuni în afecțiunile hepatice
Cătina albă, un scut de vitamine împotriva bolilor
Chimionul - expectorant, laxativ și balsam pentru durerile abdominale
Angelica, planta comparabilă cu ginseng-ul
Ce calități vindecătoare are coriandrul (dacă nu vă deranjează mirosul de ploșniță!)
Ventrilica stimulează memoria și fortifică nervii
Saschiul - memorie de elefant și tratament pentru migrene

În prevenirea și combaterea aterosclerozei, având ca efect și dizolvarea colesterolului, se administrează infuzii sau decocturi cu plante care prezintă calități diretice, depurative, laxative, colagog-coleretice, sedative, vasodilatatoare și hipotensive. Aceste plante sunt folosite mai mult în scop profilactic, pentru evitarea cauzelor care duc la ateroscleroză. Infuziile naturiste pot contribui la dizolvarea colesterolului sanguin, la prevenirea oxidării colesterolului și a formării de cheaguri circulante prin artere și vene.

Cum se prepară infuziile

  1. Se folosesc 2 lingurițe de material vegetal la 250 ml apă clocotită.
  2. Se infuzează acoperit 10 minute.

Cum se consumă

  • Se beau 2 - 3 ceaiuri pe zi, prin înghițituri rare, în cure de lungă durată.

Rețete naturiste recomandate

  • flori, frunze și fructe de păducel, din care 1/3 se ia seara la culcare, într-o cură de 1 - 2 săptămâni.
  • flori de soc și arnică.
  • frunze de anghinare (Cynara scolymus), din care se bea în reprize dimineața, pe stomacul gol, și înainte de mesele principale, în cure de 20 - 30 de zile.
  • frunze de arborele vieții (Gingko biloba), ceai verde (Camellia sinensis), saschiu (Vinca minor), mesteacăn, nuc, păpădie, pătlagină, rozmarin, salvie, vâsc.
  • herba de coada-calului, rostopască, sulfină, traista-ciobanului, teci de fasole și fructe de cătină albă, afine, fragi, ienupăr, măceșe, coacăze negre, coriandru, chimion.

Pentru creșterea eficienței, tratamentele de mai sus pot fi folosite în combinație unele cu altele, cât și cu adaus din alte specii: valeriană, angelică, cicoare, tei, gălbenele, lavandă, lămâiță, lemn-dulce, mentă, osul-iepurelui, roiniță, urzică vie, ventrilică.


Alte tratamente naturiste pentru: