Cum a fost anul viticol 2015 în România

Pentru vița de vie, vara 2015 a oferit condiții mai degrabă favorabile. Totuși, în anumite regiuni viticole din Moldova, perioadele prelungite cu temperaturi caniculare au condus la perturbarea fotosintezei, fapt concretizat într-o activitate biologică diminuată și o încetinire a acumulării de zaharuri în struguri. 

Dincolo de anumite probleme punctuale, anul 2015 a fost, la nivelul întregii țări, unul bun, producătorii conștiincioși așteptându-se să obțină vinuri de calitate deosebită.

S-a înregistrat și o creștere a producției de vin cu 9%, de la 370 milioane litri în 2014 la peste 400 milioane litri în 2015, după cum a arătat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), într-o declarație pentru Agerpres.

România ocupă locul 13 în topul mondial al producătorilor de vin, în fruntea căruia se află Italia, cu aproape 4,9 miliarde litri produși în 2015, după care urmează Franța cu peste 4,7 miliarde litri.

Sub aspectul consumului, un francez adult consumă anual 58 litri de vin iar un italian 53. 

Un român consumă în medie 25 litri de vin pe an. În România, cele mai preferate sunt vinurile albe, cu excepția sărbătorilor de iarnă, când vinul roșu ocupă primul loc în preferințele consumatorilor.

Autor: 
Nicolae Pascal