Plantație de goji pe rod
Plantație de goji pe rod

Alegerea și pregătirea terenului

 1. Majoritatea terenurilor agricole din țara noastră se pretează pentru înființarea unei culturi de goji.
 2. Goji preferă solurile cu o bună permeabilitate, ideale fiind cele care au în compoziție 1/3 nisip.
 3. Aciditatea optimă a solului pentru cultura de goji este pH 8,2 - 8,6.
 4. Plantele de goji preferă pantele însorite, dar în condiții de grădină suportă și umbrirea parțială.
 5. Plantația goji se va înființa pe un teren desțelenit, eliberat de mărăcini sau după o cultură anuală.
 6. În toamnă, înaintea de efectuarea arăturii, solul se va fertiliza cu 20 t/ha gunoi de grajd (vechi de 3-4 ani), 300-400 kg/ha superfosfat și 100-200 kg/ha sare potasică. 
 7. Dacă terenul se pregătește primăvara și fertilizarea nu s-a realizat în toamnă, se va mai administra doar gunoiul de grajd.
 8. Solurile mlăștinoase ori care au predispoziție spre băltire, nu sunt potrivite pentru înființarea unei culturi de goji. De asemenea, dacă pânza freatică urcă mai sus de 1 m adâncime, terenul nu este pretabil pentru cultura de goji.

Plantarea

 1. Momentul optim pentru înființarea unei plantații de goji este primăvara devreme, după ce a trecut pericolul gerurilor și se poate intra în câmp.
 2. Dacă plantația înființată ocupă suprafață mare, urmând să fie lucrată mecanizat, distanța de plantare va fi de 2 - 2,5 m între rânduri (în funcție de utilajul folosit) și de 1,5 - 2 m între plante (2000 - 3350 plante/ha).
 3. În cazul plantațiilor pe suprafețe mai mici sau în grădinile familiale, distanțele de plantare pot fi reduse la 1,5 m între rânduri și 1 m între plante.
 4. Dimensiunea gropilor de plantare trebuie să fie de 30/30/30 cm sau și mai mari dacă rădăcinile arbustului de goji sunt mai dezvoltate.
 5. Este foarte important să înființați cultura cu arbuști goji sănătoși, viguroși, bine dezvoltați.
 6. Înainte de plantare, se recomandă mocirlirea rădăcinilor, prin scufundarea acestora într-un amestec egal de apă, balegă proaspătă de vaci și pământ galben (sau de care avem la dispoziție, în lipsa celui galben).
 7. Planta se va fixa pe centrul gropii, la aceeași adâncime de plantare ca cea din pepinieră. Dacă plantele sunt în ghivece, e important să fie scoase din ghivece fără a deranja solul de pe rădăcini.
 8. Dacă arbuștii plantați sunt cu rădăcini libere, peste rădăcini se va trage pământ mărunțit, tasându-se cu delicatețe pentru a elimina camerele de aer, însă fără a răni rădăcinile.
 9. La plantare, se va fixa un tutore care să susțină planta câțiva ani, până se îngroașă tulpina și planta se poate susține singură. Arbustul de goji poate fi palisat și prin fixare pe spalieri.
 10. După plantare se face o copcă în jurul plantelor, fiecare urmând a fi udată cu 10 litri de apă. Această udare trebuie făcută indiferent de nivelul de umiditate din sol, rolul său principal fiind acela de a elimina camerele de aer rămase în sol și de a asigura contactul solului cu rădăcinile.

De reținut

 1. Arbustul goji rezistă foarte bine la condițiile climatice din țara noastră, limitele de rezistență situându-se între -25o și +40oC.
 2. Pentru a stimula o înrădăcinare viguroasă în primul an de plantare, în funcție de condiții, pot fi necesare câte 2-3 udări pe lună, până în pragul toamnei. 
 3. După 2-3 ani de la plantare, goji face față foarte bine la secetă, însă o producție ridicată de fructe se obține în condițiile în care planta beneficiază de o umiditate confortabilă.
 4. Arbustul goji poate să intre pe rod chiar din al doilea an de la plantare, însă pe producție intră în după 3-4 ani de la plantare.
 5. O plantă produce 3 kg de fructe pe sezon, eșalonat din iunie până toamna, la venirea frigului.
 6. Goji nu suportă concurența buruienilor, motiv pentru care terenul se va menține lucrat. 
 7. Pentru a menține umiditatea în sol și a îndepărta concurența buruienilor, solul din jurul arbuștilor de goji se poate mulci cu agrotextil.

Sugestie

 • Mai multe despre ce presupune îngrijirea unei plantații de goji, aflați de pe PlantațieGoji.ro.