Alegerea și pregătirea terenului
- Majoritatea terenurilor agricole din țara noastră se pretează pentru înființarea unei culturi de goji.
- Goji preferă solurile cu o bună permeabilitate, ideale fiind cele care au în compoziție 1/3 nisip.
- Aciditatea optimă a solului pentru cultura de goji este pH 8,2 - 8,6.
- Plantele de goji preferă pantele însorite, dar în condiții de grădină suportă și umbrirea parțială.
- Plantația goji se va înființa pe un teren desțelenit, eliberat de mărăcini sau după o cultură anuală.
- În toamnă, înaintea de efectuarea arăturii, solul se va fertiliza cu 20 t/ha gunoi de grajd (vechi de 3-4 ani), 300-400 kg/ha superfosfat și 100-200 kg/ha sare potasică.
- Dacă terenul se pregătește primăvara și fertilizarea nu s-a realizat în toamnă, se va mai administra doar gunoiul de grajd.
- Solurile mlăștinoase ori care au predispoziție spre băltire, nu sunt potrivite pentru înființarea unei culturi de goji. De asemenea, dacă pânza freatică urcă mai sus de 1 m adâncime, terenul nu este pretabil pentru cultura de goji.
Plantarea
- Momentul optim pentru înființarea unei plantații de goji este primăvara devreme, după ce a trecut pericolul gerurilor și se poate intra în câmp.
- Dacă plantația înființată ocupă suprafață mare, urmând să fie lucrată mecanizat, distanța de plantare va fi de 2 - 2,5 m între rânduri (în funcție de utilajul folosit) și de 1,5 - 2 m între plante (2000 - 3350 plante/ha).
- În cazul plantațiilor pe suprafețe mai mici sau în grădinile familiale, distanțele de plantare pot fi reduse la 1,5 m între rânduri și 1 m între plante.
- Dimensiunea gropilor de plantare trebuie să fie de 30/30/30 cm sau și mai mari dacă rădăcinile arbustului de goji sunt mai dezvoltate.
- Este foarte important să înființați cultura cu arbuști goji sănătoși, viguroși, bine dezvoltați.
- Înainte de plantare, se recomandă mocirlirea rădăcinilor, prin scufundarea acestora într-un amestec egal de apă, balegă proaspătă de vaci și pământ galben (sau de care avem la dispoziție, în lipsa celui galben).
- Planta se va fixa pe centrul gropii, la aceeași adâncime de plantare ca cea din pepinieră. Dacă plantele sunt în ghivece, e important să fie scoase din ghivece fără a deranja solul de pe rădăcini.
- Dacă arbuștii plantați sunt cu rădăcini libere, peste rădăcini se va trage pământ mărunțit, tasându-se cu delicatețe pentru a elimina camerele de aer, însă fără a răni rădăcinile.
- La plantare, se va fixa un tutore care să susțină planta câțiva ani, până se îngroașă tulpina și planta se poate susține singură. Arbustul de goji poate fi palisat și prin fixare pe spalieri.
- După plantare se face o copcă în jurul plantelor, fiecare urmând a fi udată cu 10 litri de apă. Această udare trebuie făcută indiferent de nivelul de umiditate din sol, rolul său principal fiind acela de a elimina camerele de aer rămase în sol și de a asigura contactul solului cu rădăcinile.
De reținut
- Arbustul goji rezistă foarte bine la condițiile climatice din țara noastră, limitele de rezistență situându-se între -25o și +40oC.
- Pentru a stimula o înrădăcinare viguroasă în primul an de plantare, în funcție de condiții, pot fi necesare câte 2-3 udări pe lună, până în pragul toamnei.
- După 2-3 ani de la plantare, goji face față foarte bine la secetă, însă o producție ridicată de fructe se obține în condițiile în care planta beneficiază de o umiditate confortabilă.
- Arbustul goji poate să intre pe rod chiar din al doilea an de la plantare, însă pe producție intră în după 3-4 ani de la plantare.
- O plantă produce 3 kg de fructe pe sezon, eșalonat din iunie până toamna, la venirea frigului.
- Goji nu suportă concurența buruienilor, motiv pentru care terenul se va menține lucrat.
- Pentru a menține umiditatea în sol și a îndepărta concurența buruienilor, solul din jurul arbuștilor de goji se poate mulci cu agrotextil.
Sugestie
- Mai multe despre ce presupune îngrijirea unei plantații de goji, aflați de pe PlantațieGoji.ro.