Avem nevoie de:
- o bucată de mușchi de vită, de calitate (de preferință vrăbioară sau antricot);
- un pic de ulei de măsline;
- câțiva căței de usturoi;
- cimbru verde, piper, sare.
Faza în tigaie
- Ideal este ca bucata de mușchi să fie compactă. Dacă este o fleică ori dacă are o formă neregulată se va rula și se va lega cu ață, asemenea ruladelor.
- Dacă este scoasă de la frigider, carnea trebuie lăsată până ajunge la temperatura camerei. Carnea rece nu se va prepara corespunzător. Dacă nu este congelată, e suficient 1-2 ore pentru a fi ținută la temperatura camerei.
- Într-o tigaie se pune 1 lingură de ulei. După ce se încinge, se pune bucata de carne și se lasă un 1-2 minute pe o parte și pe alta. Această operațiune are rolul de a reține sucurile și aromele în interior, împiedicându-le să se risipească, după ce dăm carnea la cuptor.
- În carnea astfel rumenită se fac incizii cu un cuțit cu lamă îngustă, unde se îndeasă cățeii de usturoi și cimbrul verde. Dacă nu avem cimbru verde, vom presăra cimbru uscat, la final.
Faza în cuptor
- Într-o tavă picurăm ulei pe locul unde urmează să așezăm carnea. Putem stropi cu un pic de ulei și carnea, după care presărăm sare după gust.
- Cuptorul se preîncălzește la 180°C, de preferință un program cu încălzire în partea de sus și convecție.
- În funcție de grosimea cărnii, coacerea durează 20-30 minute.
- La fiecare 5 minute, carnea se întoarce.
- După ce se scoate de la cuptor, se presară piper și cimbru uscat (dacă nu am avut verde pentru împănare).
- Imediat după ce se scoate din cuptor, carnea se taie în felii subțiri, pentru a se consuma cu ușurință.
- În funcție de preferințe, miezul cărnii poate varia de la roz până la un roșu. De asemenea, e normal ca sucul să aibă culoarea roz.
Cum se servește
- Prin acest mod de preparare, friptura este, pe cât de rapidă, pe atât de gustoasă și sofisticată.
- Uimitor este cât de fragedă poate fi carnea de vită gătită în acest mod, știută fiind faima cărnii de vită că poate fi compromisă ușor prin preparare necorespunzătoare.
- Friptura mai poate fi însoțită de legume natur și sfeclă roșie fiartă la aburi, condimentată cu sare, ulei și oțet.
- În mod obligatoriu, la această friptură se va servi un vin sec roșu (Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră etc.). În general, vinul sec este obligatoriu a se însoți cu friptura în sânge, altfel aromele tari ale cărnii nu vor putea fi apreciate corespunzător.