Frunze de trandafir infectate de făinare
Frunze de trandafir infectate de făinare
Semne vizibile de infectare pe frunze cu făinare
Semne vizibile de infectare pe frunze cu făinare
Boboci de trandafir acoperiți cu făinare
Boboci de trandafir acoperiți cu făinare
 1. Boală cauzată de o ciupercă microscopică ce parazitează toate organele verzi ale trandafirului.
 2. Plantele afectate se acoperă cu o pâslă albicioasă pulverulentă, plantele părând a fi acoperite cu o pulbere fină de făină (de unde și numele bolii).
 3. Frunzele tufelor de trandafiri afectate de făinare se usucă, florile nu se mai deschid sau, dacă se deschid, au petalele mici, pătate, inestetice.
 4. Lăstarii afectați de făinare vor degera peste iarnă.
 5. Boala afectează în mod special trandafirii cultivați în spații protejate, manifestându-se mai frecvent la soiurile de trandafiri buchetari.
 6. Făinarea la trandafiri apare mai frecvent în anii secetoși.
Cum poate fi prevenit: 
 1. Ciuperca parazitează puternic atunci când temperatura atmosferică este de 27-28oC, iar plantele transpiră intens. Umbrirea și, în condiții de seră/solar aerisirea trandafirilor în perioadele caniculare reduc transpirația și, implicit, condițiile de proliferare a bolii.
 2. Îndepărtarea și distrugerea prin ardere toamna și primăvara devreme a organelor afectate de făinare reduc posibilitățile de infecție pentru anul următor.
 3. Tratamentele chimice în repaus (primăvara devreme, înainte de pornirea în vegetație) limitează considerabil șansele de infecție cu făinare.
Cum se combate bio: 
 1. Nu sunt cunoscute tratamente bio eficace împotriva făinării trandafirului.
Cum se combate chimic : 
 1. Atenție! În cazul trandafirilor de dulceață tratamentele trebuie să se aplice de așa manieră încât se se respecte timpul de așteptare recomandat de producătorul fungicidului.
 2. Fungicidele omologate în țara noastră pentru tratamente împotriva făinării trandafirului sunt:

Mirage 45 EC 0,1%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Se aplică tratamente preventive, când vremea este caldă şi cu umiditate relativă a aerului ridicată, înainte de deschiderea florilor, pentru a evita pătarea petalelor.- Dacă tratamentul se aplică trandafirilor de dulceață, trebuie să treacă 5 săptămâni de la aplicarea tratamentului până la recoltarea petalelor.

Thiovit Jet 80 WG 0,4%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Se recomandă tratamente la semnalarea primelor simptome de boală. - La trandafirii de dulceață timpul de așteptare de la ultimul tratament până la deschiderea florilor este minimum 7 zile.

Topas 100 EC 0,05%
Tratament în vegetație
acțiune sistemică generalizată

- 1-2 tratamente pe sezon, în momente propice dezvoltării bolii. - În cazul trandafirului de dulceață, timpul de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 14 zile.

Culturi afectate: 
plante ornamentale