Efectele putregaiului negru asupra strugurilor
Efectele putregaiului negru asupra strugurilor
Efectele putregaiului negru asupra frunzelor viței de vie
Efectele putregaiului negru asupra frunzelor viței de vie
  1. Ciuperca atacă toate părțile verzi ale vițelor: frunze, lăstari, cârcei și ciorchini.

  2. Infecțiile timpurii pot duce la distrugerea inflorescențelor ori să provoace căderea bobițelor aflate în dezvoltare.

  3. Infecțiile mai târzii pot distruge un volum și mai mare de bobițe, acestea înnegrindu-se și mumificându-se.

  4. În anii cu multe ploi primăvara și în prima parte a verii, în viile în care nu se fac tratamente, infecția cu această ciupercă se generalizează conducând la putrezirea completă a recoltei.

  5. Pe frunze, semnele infecției debutează pe partea superioară a acestora, la sfârșitul primăverii, sub forma unor pete brun-roșiatice, mai mult sau mai puțin circulare. 

  6. În funcție de severitatea infecției, pe o frunză pot apărea de la 1 până la 100 de pete care, încet, dobândesc culoarea brună, cu un contur negru. 

  7. Cele mai vulnerabile la îmbolnăvire sunt frunzele tinere, crude, aflate în creștere.

  8. La ciorchini, infecția se poate instala imediat după căderea petalelor însă, cel mai adesea, acest lucru se întâmplă când bobițele ating jumătate din dimensiunea lor maximă. 

  9. Întâi apare o mică pată albicioasă, uneori încadrată de un inel negru; Pata își mărește rapid suprafața, se înnegrește și, în 48 de ore, poate să cuprindă jumătate din bobița întreagă. După câteva zile, bobița este complet neagră.

  10. Pe lăstari, frunze, codițele strugurilor și pe cârcei infecția apare ca niște pete purpuriu-închis spre negru, alungite. Pe măsură ce organele infectate cresc, tind să se despice pe lungimea leziunii. Atunci când este atacată codița ciorchinelui, circulația sevei se întrerupe, bobizele se stafidesc și nu se mai dezvoltă.

Cum poate fi prevenit: 

Putregaiul negru al viței de vie nu este o boală greu de prevenit, dacă se respectă regulile elementare de cultură și prevenție fitosanitară. Astfel:

  1. Vițele vor fi plantate în locuri cu bună expunere la soare, neumbrite.
  2. Se vor face tăierile corespunzător și la timp, eliminându-se părțile din planta evident îmbolnăvite, precum și ciorchinii mumificați. 
  3. Încercați să faceți lucrările de primăvară ale solului înainte de umflarea mugurilor. Bobițele îmbolnăvite, rămase din anul precedent, odată îngropate, nu mai sunt o sursă de îmbolnăvire.
  4. Mențineți solul lucrat în vie. Buruienile înalte păstrează umiditatea ridicată și favorizează proliferarea bolilor.
  5. Tratamentele chimice în faza de repaus vegetativ și în faza de creștere intensivă sunt obligatorii.
Cum se combate bio: 
  1. Se pare că rezultate foarte bune în prevenirea putregaiului negru al viței de vie (dar și în cazul altor boli fungice) se obțin prin stropiri cu soluție de lapte cu apă.
  2. Soluția de lapte cu apă trebuie considerată asemenea unui fungicid de contact, motiv pentru care tratamentul trebuie reluat după fiecare ploaie.
Cum se combate chimic : 
  1. Pentru combaterea chimică a putregaiului viței de vie, pe lângă tratamentele în repaus, sunt foarte importante cele din prima perioadă de vegetație, din lunile aprilie, mai și iunie.
  2. Cea mai bună protecție în prima perioadă de vegetație, când de regulă se înregistrează frecvent ploi și umiditate ridicată sunt tratamentele cu mixuri dintr-un fungicid sistemic și unul de contact.
  3. Momentele critice de tratament împotriva putregaiului negru al viței de vie sunt:

- când lăstarii au 5-10 cm lungime, apoi iarăși, când au 25-40 cm;
- înaintea înfloritului;
- după încheierea înfloritului.

Fungicidele omologate în țara noastră pentru combaterea putregaiului viței de vie sunt următoarele:

Airone SC 2,5 l/ha
Tratament în vegetație
acțiune de contact

Culturi afectate: 
viță de vie