Cactus Echinopsis înflorit
Cactus Echinopsis înflorit

Ca să dea flori la schimb…

  1. Temperatura optimă pentru cactuși iarna este 10o Celsius. Dacă nu primesc 2-3 luni de răcoare, puține șanse să înflorească!
  2. Cel mai bun loc din casă pentru cactuși este lângă o fereastră orientată spre sud. Aici plantele primesc maximumul de lumină iarna și, dacă sub fereastră nu se află un calorifer, aerul este mai răcoros, ceea ce cactușilor le priește iarna de minune.
  3. Iarna cactușii trebuie udați foarte puțin și doar o singură dată pe lună. Cu cât ies mai însetați din iarnă, cu atât cactușii au mai multă poftă de înflorire. (Dacă vreți să știți care e secretul, aflați de ce plantele trebuie chinuite pentru a înflori.)
  4. Cactușii trebuie transplantați în februarie-martie, anual sau măcar o dată la doi ani, folosind un amestec special pentru cactuși și plante grase. După transplantare, două săptămâni planta nu se udă!
  5. Cactușii se fertilizează doar în intervalul martie - iunie, folosind un produs special formulat pentru cactee sau un îngrășămând puternic diluat, cu conținut scăzut de azot și mai ridicat de fosfor și potasiu. Atenție: fertilizarea abundentă inhibă înflorirea!
  6. Primăvara și vara cactușii trebuie să primească maximumul de lumină și căldură. Ghivecele trebuie poziționate în plin soare și, eventual, din timp în timp rotite, pentru expunere maximă la soare.
  7. De primăvara până toamna cactușii trebuie udați mai generos, însă respectând câteva reguli importante. Cactușii se udă atunci când solul de la suprafața ghiveciului s-a uscat 3 cm la suprafață. Se toarnă apă până răzbate în farfurioara de sub ghiveci. (Excesul de apă adunat în farfurioară se scurge obligatoriu!) Udatul corect al cactușilor trebuie să imite ploile de deșert care creează șuvoaie de scurtă durată, dar care sunt apoi repede absorbite, fără să rămână bălți.

Un secret

  1. Unele specii și soiuri de cactuși înfloresc la maturitate, vârstă pe care o ating după mai mulți ani. 
  2. Atunci când cumpărați un cactus, cumpărați-l înflorit, ca să fiți sigur că nu trebuie să mai așteptați ani până îi veți putea vedea florile.