Fermierii sunt așteptați la centrele judeţene și locale APIA

Începând de ieri, 1 martie 2016, APIA a demarat Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2016. Astfel, până pe data de 16 mai, la centrele judeţene și locale ale APIA se depun, fără penalizări, cererile unice de plată. După data de 16 mai, cererile unice de plată pot fi depuse, în termen de 25 de zile calendaristice, însa plățile vor suferi o penalizare de 1% din valoare pentru fiecare zi de întarziere.

Și în Campania 2016, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic folosind aplicaţia IPA Online, după cum se arată într-un comunicat al Agenţiei: „Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA Online se face numai în centrele APIA, în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Cererile unice de plată se depun la centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol. Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii, este necesar ca fermierii să se prezinte la data și ora la care sunt programați”.

Beneficiarii plăţilor APIA sunt fermierii activi, persoane fizice sau juridice, care desfăşoară activităţi agricole ca utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol sau deţinători legali de animale.