Cuiburi de omizi
Cuiburi de omizi
Omida păroasă a dudului - adult
Omida păroasă a dudului - adult
Omida păroasă a dudului în primele faze
Omida păroasă a dudului în primele faze
Omida păroasă puternic atacată de paraziți
Omida păroasă puternic atacată de paraziți
  1. Insectă originară din Statele Unite ale Americii, prezentă în țara noastră de la mijlocul secolului al XX-lea.
  2. Atenție! Perișorii care acoperă omizile provoacă iritații.
  3. Acest dăunător atacă puternic dudul, motiv pentru care a și primit numele pe care îl are. Dacă frunzele de dud sunt folosite la hrănirea viermilor de mătase, sunt interzise tratamentele chimice de orice fel.
Adult
Adult
Larvele omizii păroase a dudului
Larvele omizii păroase a dudului
Depunerea pontei (ouălor)
Depunerea pontei (ouălor)
Ce atacă şi cum dăunează: 
  1. Este o specie polifagă, ce mănâncă aproape orice îi cade în cale, în meniul său intrând peste 120 de specii de arbori și arbuști și 104 specii de plante cultivate.
  2. Preferă în mod deosebit dudul, salcia, salcâmul, arțarul, prunul, mărul, gutuiul, caisul, vișinul, nucul, vița de vie, floarea soarelui și porumbul.
  3. Omizile tinere rod frunzele, lăsând una din epiderme intactă, frunzele căpătând un aspect scheletic, de culoare argintie în primă fază, și mai apoi brună.
  4. Ajunse la vârsta a patra, omizile rod frunza cu totul, în urma lor nemairămânând decât pețiolurile și nervurile mai groase.
  5. În anii cu atacuri masive, frunzele pomilor, arborilor și arbuștilor atacați pot fi distruse în întregime, cu efecte grave asupra dezvoltării acestora și compromiterea rodului.
  1. Omida păroasă are 2 - 3 generații pe an.
  2. Prima generație (mai - iunie) Fluturii zboară la sfârșitul lunii aprilie, depunând ouăle pe dosul frunzelor, câte 400-800 într-un loc.
  3. Sunt preferați arborii solitari, cu coroana bine aerisită și luminată.
  4. Larvele apar după 8 - 20 zile și trăiesc în cuiburi mici, formate din 2 - 3 frunze, unite prin fire de mătase.
  5. Pe măsură ce frunzele din interiorul cuibului sunt consumate, cuibul se mărește până la jumătate de metru, prin încorporarea și a frunzelor din vecinătate.
  6. La sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie omizile părăsesc cuibuirile în căutarea de scorburi, crăpături, scoarță exfoliată etc. unde se vor transforma în pupe, înfășurându-se într-un cocon mătăsos.
  7. După 7 - 12 zile pupele se transformă în fluturi, pregătiți să de-a „naștere” celei de a doua generații de omizi.
  8. A doua generație (august - octombrie) La sfârșitul lunii iulie fluturii apăruți din prima generație depun ouăle, din care va ieși cea de a doua generație de omizi, care este și cea mai periculoasă, deoarece pomii defoliați în pragul iernii nu mai reușesc să matureze lemnul, fiind predispuși la degerături.
  9. A doua generație de omizi se dezvoltă în lunile august - septembrie, urmând același traseu ca și prima generație.
  10. La completa dezvoltare, omizile pornesc în căutarea locurilor de împupare, unde vor și hiberna.
  11. A treia generație În unii ani, omida păroasă a dudului cunoaște și o a treia generație. Larvele acestei generații nu reușesc să ajungă la maturitate și, de regulă, mor  de frig, înainte de a atinge stadiul de pupă. 
Cum poate fi prevenit: 
  1. Dată fiind mobilitatea fluturilor, apariția acestui dăunător este dificilă de prevenit.
  2. Totuși, combaterea eficientă în anul curent reduce populația din anul următor.
Cum se combate bio: 
  1. Omida păroasă a dudului deține un potențial de dăunare uriaș, în anumiți ani și în anumite zone reușind să transforme - complet sau parțial - pomii, arbuștii și arborii atacați în stafii brune, învelite în fire de mătase.
  2. Totuși, acest dăunător nu este lipsit de dușmanii săi. Insecte precum Campsilura concinata, Paleus pavida, Tachina larvarum, Tachina fallax, Pimpla examinator, Pimpla instigator, Thervinia atalanta, Pshycophagus omnivorus, Monodontomerus aereusBrachymeria intermedia, Chrysopa vulgaris și Arma custos, precum și agenți entomopatogeni ca Bacillus cereus și Bacillus thuringiensis reduc cu până la 50% numărul de omizi și pupe. 
  3. Dacă se aplică tratamente chimice, toate speciile enumerate mai sus mor odată cu omida păroasă a dudului.
  4. În livezile familiale ori pe suprafețe mici se recomandă extirparea din coroană și arderea cuiburilor, de îndată ce sunt depistate, o măsură pe cât de ecologică, pe atât de eficace.
Cum se combate chimic: 
  1. Insecticidele avizate în țara noastră pentru combaterea omidei păroase a dudului sunt:

Avaunt 150 SC 0,033%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Se aplică maximum 4 tratamente, în funcție de numărul de generații ale insectei şi nivelul infestării. - În toate generațiile se aplică tratamentul când ouăle sunt prezente, dar înaintea apariției larvelor. - În cazul utilizării capcanelor feromonale pentru stabilirea evoluției dăunătorului, momentul de combatere cel mai eficace pentru fiecare generație este la 4-7 zile după ce începe zborul adulților (respectiv înaintea eclozării ouălelor). - Tratamentele se repetă la interval de 10-14 zile dacă se prelungeşte perioada de atac. - Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 7 zile. - Aplicarea tratamentului la măr se poate face de la înflorit, până îa inceputul maturării fructelor.

BactoSpeine DF Tratament în vegetație
acțiune de contact

  1. Se administrează de la eclozare și în primele stadii larvare.

BactoSpeine DF 0,03-0,06%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

  1. Se administrează de la eclozare și în primele stadii larvare.

Decis 2,5 EC 0,025%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 7 zile.

Dimilin 25 WP 0,1 l/ha
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Pentru combaterea omizii păroase a dudului, DIMILIN trebuie aplicat înainte sau în timpul ecloziunii ouălelor, cel mai târziu la prima vârstă a tinerelor larve L1, după apariţia frunzelor. - DIMILIN rămâne pe frunze după aplicare iar larvele tinere care mănâncă aceste frunze mor otrăvite. - Se recomandă o acoperire foarte bună a frunzelor cu soluţie.

Dimilin 48 SC 0,02%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

Fastac 10 EC 0,02%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

Faster 10 EC 0,02%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

Karate Zeon 0,015%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 7 zile.