Cum se întâmplă
- Crăparea gutuilor este un fenomen destul de rar, care apare numai în anumite situații.
- Fenomenul crăpării gutuilor se produce din cauza ploilor care cad atunci când fructele sunt foarte aproape coapte.
- Supraalimentarea bruscă cu apă a celulelor fructelor creează o presiune ridicată în pulpă, iar crăparea este consecința
- Dacă ploile urmează după o perioadă de secetă, în care pomul nu a primit suficientă apă, crăparea devine și mai probabilă.
Ce e de făcut
- Dacă după crăparea gutuilor vremea umedă continuă, stricarea fructelor devine foarte probabilă.
- Dacă după crăpare vremea se încălzește, se poate produce cicatrizarea naturală a fructelor.
- Pentru a preveni îmbolnăvirea fructelor, acolo unde este cazul, se poate face un tratament împotriva moniliozei fructelor (Dithane etc.).
- Dacă e vorba de puține fructe și dacă este posibil, un remediu bio presupune pudrarea crăpăturilor cu praf de cărbune de grătar.
- Oricum, după recoltate, se recomandă valorificarea gutuilor avariate, la păstrare alegându-se fructele sănătoase, intacte.