Polka
Preț: 17 LeiTriMeri (meri împletiți)
Preț: 199 LeiDelicios dublu roșu
Preț: 179 LeiGranny Smith
Preț: 31 LeiStarkrimson
Preț: 159 LeiFlorina
Preț: 29 Lei
Ce este cotarul verde
Cotarul verde al pomilor este unul dintre cei mai de temut dăunători ai livezilor, uşor de recunoscut în faza larvară după culoarea sa verde şi mersul caracteristic, ce i-a dat şi numele. În literatura de specialitate este desemnată ca „specie polifagă”, ce se hrăneşte, adică, cu aceeaşi plăcere din peste 70 de specii pomicole şi silvice: cireş, păr, măr, cais, prun, ulm, stejar, fag, frasin etc.
Când atacă şi ce pagube produce
Insecta produce pagube doar în faza larvară. În invaziile de proporţii, omizile pot distruge în totalitate masa de frunze, din care cauză pomii se debilitează şi devin sensibili la boli şi dăunători, iar fructele rămân mici şi nu se coc.
Mai exact, după trecerea iernii, când temperaturile încep să crească, larvele ies din ouă şi încep să se înfrupte din frunzele tocmai apărute. După ce se încheie perioada de înflorire şi fructele încep să lege, le atacă şi pe acestea, în special merele şi cireşele.
Soluţia chimică
Atacul cotarului verde poate fi prevenit şi combătut prin tratamente chimice. Insecticidele avizate în țara noastră pentru tratamente împotriva cotarului verde le găsiți aici.
Dacă vă număraţi printre cei care au reţineri în a utiliza pesticide, puteţi apela la...
Soluţia bio
Aceasta presupune câteva măsuri şi lucrări prin care se interferează în ciclul biologic al cotarului verde şi, astfel, se preîntâmpină atacul. Aşadar:
-
Instalaţi benzi cleioase (vedeţi foto) la sfârşitul verii şi începutul toamnei, deoarece femelele, care nu zboară, se caţără pe trunchi în coroana pomilor şi îşi depun ouăle în jurul mugurilor de rod. Benzile cleioase trebuie păstrate până în aprilie, deoarece asaltul început în toamnă va fi reluat la venirea primăverii.
-
Tăiaţi toate ramurile care ating solul la minimum 30 cm deasupra solului, deoarece femela cotar se foloseşte de orice cale pentru a ajunge în coroană.
-
Săpaţi solul din jurul pomilor pe timpul verii, pentru a distruge pupele aflate în sol, de regulă la adâncimi de 5-15 cm. Din pupe vor ieşi viitorii adulţi de cotar.
-
Dacă aveţi găini, puteţi să le lăsaţi libere toamna şi primăvara în livadă, deoarece vor ciuguli cu plăcere toţi cotarii adult pe care-i vor depista împrejurul pomilor.
-
Ca alternativă la benzile cleioase puteţi utiliza grăsimi animale sau unsoarea folosită la lubrifierea angrenajelor, pentru a contura o bandă de 10-15 cm de jur-împrejurul trunchiului. Se pare că efectul este acelaşi, împiedicând femela cotar spre coroană (vedeţi foto).
Câteva sfaturi în plus
-
Benzile cleioase sunt fâşii de hârtie ce conţin pe una din feţe un clei puternic ce capturează toate insectele care îl ating. Acestea pot fi cumpărate din magazine specializate. Reţineţi: e foarte important să amplasaţi corect aceste benzi, respectând instrucţiunile producătorului.
-
Femela cotar poate fi împiedicată să urce în coroană şi printr-o altă operaţiune, care nu o vizează direct, anume protejarea pomilor de atacul iepurilor pe timpul iernii prin badijonarea cu untură de porc sau cu unsoare.
-
Lucrări și tratamente la păr când fructul are jumătate din mărimea fructului matur (la avertizare)
-
Lucrări și tratamente la păr când fructul are 3/4 din mărimea fructului matur (la avertizare)
-
Lucrări și tratamente la PĂR când fructul are 90 din mărimea fructului matur (la avertizare)
-
Tratamente și lucrări la măr când fructul atinge 3/4 din dimensiunea finală
-
Tratamente și lucrări la MĂR când fructul atinge 90% din dimensiunea finală
-
Tratamente și lucrări la MĂR în debutul maturării fructelor