Caisele se spală bine, de preferință una câte una
Caisele se spală bine, de preferință una câte una
Cum se face deliciosul gem de caise
Timpii de fierbere sunt mai mari sau mai mici, în funcție de lărgimea oalei
Timpii de fierbere sunt mai mari sau mai mici, în funcție de lărgimea oalei
Consistența gemului este și o chestiune de preferință
Consistența gemului este și o chestiune de preferință

Avem nevoie de:

  • 5 kg de caise bine coapte, fără sâmburi
  • 1 - 1,5 kg zahăr
  • zeama de la 1 lămâie
  • borcane bine spălate, sterilizate și uscate


 

Cum se prepară

  1. Caisele se spală bine, de preferat una câte una, pentru a îndepărta eventualele reziduuri de pesticide și alte impurități. (Repetăm că, pentru această rețetă, avem nevoie de 5 kg de caise din care s-au scos deja sâmburii).
  2. Fructele, fără zahăr, se pun într-o oală (ideal cât mai largă), la foc mic, pentru a elimina cât mai mult din apa conținută de fructe.
  3. Se amestecă din când în când, deoarece fructele tind să se lipească, dar fără a răzui fundul vasului, mai ales dacă observați că s-a lipit un pic.
  4. În funcție de lărgimea oalei, după 30 - 45 minute, când amestecul a scăzut în mod vizibil, se poate adăuga zahărul, împreună cu zeama de lămâie.
  5. Adăugând zahărul mai târziu, gemul va păstra culoarea vibrantă a caiselor. (Dacă se adaugă de la început, zahărul se caramelizează datorită expunerii îndelungate la temperatură înaltă și închide culoarea gemului.)
  6. După adăugarea zahărului se amestecă bine și se lasă în continuare la fiert, la foc mic, preț de o oră - o oră și jumătate. 
  7. Spuma care se formează la suprafață trebuie îndepărtată frecvent.
  8. În principiu, gemul este gata atunci când, un pic de gem pus pe o farfurioară, se întărește atunci când se răcește bine.
  9. În funcție de preferințe, gemul poate avea o consistență mai lichidă (să curgă încet dintr-un borcan) sau una fermă (să nu curgă din borcan).

Timpii de fierbere sunt mai mari sau mai mici, în funcție de lărgimea oalei
 

Umplerea borcanelor și sterilizarea lor

  1. Cât este încă fierbinte, gemul se pune în borcane.
  2. Tot acum se încălzește cuptorul, la 100 - 110oC, în vederea sterilizării borcanelor.
  3. Pentru a evita crăparea borcanelor, din cauza șocului termic, așezați-le în timpul umplerii pe capătul unei lame de cuțit, pe o tavă sau farfurie de metal, care vor prelua o parte din căldura borcanelor, preîntâmpinând fisurarea acestora.
  4. Imediat după umplere, borcanele se pun pe o tavă de metal și se dau la cuptor, pentru 30 minute. După expirarea timpului, cuptorul se oprește, dar borcanele se lasă acolo până la răcirea completă. 
  5. Astfel sterilizate, gemul va rezista fără probleme, chiar și 2 - 3 ani.

Consistența gemului este și o chestiune de preferință