Calypso
Preț: 198 LeiRoz amar
Preț: 199 LeiKandil Sinap
Preț: 198 LeiNovembra
Preț: 169 LeiNectarin pitic
Preț: 179 LeiBoambe de Cotnari
Preț: 189 Lei
Avem nevoie de:
- 5 kg de caise bine coapte, fără sâmburi
- 1 - 1,5 kg zahăr
- zeama de la 1 lămâie
- borcane bine spălate, sterilizate și uscate
Cum se prepară
- Caisele se spală bine, de preferat una câte una, pentru a îndepărta eventualele reziduuri de pesticide și alte impurități. (Repetăm că, pentru această rețetă, avem nevoie de 5 kg de caise din care s-au scos deja sâmburii).
- Fructele, fără zahăr, se pun într-o oală (ideal cât mai largă), la foc mic, pentru a elimina cât mai mult din apa conținută de fructe.
- Se amestecă din când în când, deoarece fructele tind să se lipească, dar fără a răzui fundul vasului, mai ales dacă observați că s-a lipit un pic.
- În funcție de lărgimea oalei, după 30 - 45 minute, când amestecul a scăzut în mod vizibil, se poate adăuga zahărul, împreună cu zeama de lămâie.
- Adăugând zahărul mai târziu, gemul va păstra culoarea vibrantă a caiselor. (Dacă se adaugă de la început, zahărul se caramelizează datorită expunerii îndelungate la temperatură înaltă și închide culoarea gemului.)
- După adăugarea zahărului se amestecă bine și se lasă în continuare la fiert, la foc mic, preț de o oră - o oră și jumătate.
- Spuma care se formează la suprafață trebuie îndepărtată frecvent.
- În principiu, gemul este gata atunci când, un pic de gem pus pe o farfurioară, se întărește atunci când se răcește bine.
- În funcție de preferințe, gemul poate avea o consistență mai lichidă (să curgă încet dintr-un borcan) sau una fermă (să nu curgă din borcan).
Umplerea borcanelor și sterilizarea lor
- Cât este încă fierbinte, gemul se pune în borcane.
- Tot acum se încălzește cuptorul, la 100 - 110oC, în vederea sterilizării borcanelor.
- Pentru a evita crăparea borcanelor, din cauza șocului termic, așezați-le în timpul umplerii pe capătul unei lame de cuțit, pe o tavă sau farfurie de metal, care vor prelua o parte din căldura borcanelor, preîntâmpinând fisurarea acestora.
- Imediat după umplere, borcanele se pun pe o tavă de metal și se dau la cuptor, pentru 30 minute. După expirarea timpului, cuptorul se oprește, dar borcanele se lasă acolo până la răcirea completă.
- Astfel sterilizate, gemul va rezista fără probleme, chiar și 2 - 3 ani.