Frunze de cireș ciuruite (în iunie)
Frunze de cireș ciuruite (în iunie)
Frunză de cireș cu țesut ciuruit
Frunză de cireș cu țesut ciuruit
Ciuruirea frunzelor manifestată pe frunze de piersic
Ciuruirea frunzelor manifestată pe frunze de piersic
Cireș puternic atacat de ciuruirea frunzelor
Cireș puternic atacat de ciuruirea frunzelor
Scurgeri de clei cauzat de atacul ciupercii Stigmina carpophilla
Scurgeri de clei cauzat de atacul ciupercii Stigmina carpophilla
Ciuruirea frunzelor pomilor sâmburoși: recunoaștere, prevenire și combatere
  1. Boală cauzată de o ciupercă microscopică, ce afectează pomii sâmburoși: piersic, nectarin, migdal, zarzăr, cais, prun, cireș, vișin și alte specii din genul Prunus.
  2. Boala se manifestă în special în livezile neîngrijite, iar în anii mai ploioși, atacul poate fi foarte intens, cauzând căderea masivă a frunzelor, în plin sezon de vegetație.
  3. Această boală se manifestă pe frunze, pe lăstarii tineri și pe fructe.
  4. Atacul pe frunze se manifestă imediat după dezmugurit, mai întâi sub forma unor pete de culori și dimensiuni diferite, în funcție de specie. Astfel: - la piersic, nectarin și migdal petele au 2-5 mm diametru, sunt circulare și de culoare brună, cu contur violet; - la zarzăr și cais petele au 0,5-3 mm diametru, de culoare roz - violet, cu contur brun - roșiatic; - la prun petele cu diametru de 0,3-2,5 mm, brun-cenușii, cu un contur mai închis la culoare; - la cireș și vișin petele sunt mai mari (2-7 mm), circulare, de culoare brun-deschis, cu marginile mai închise.
  5. Pe măsură ce boala avansează, petele se necrozează, iar țesutul afectat se desprinde și cade, astfel apărând perforațiile care dau frunzelor aspectul ciuruit. Dacă atacul este foarte puternic, perforațiile sunt tot mai mari, confluează și cauzează desfrunzirea pomului.
  6. În anii ploioși, boala se poate extinde și pe lăstarii tineri și pe fructe.
  7. Atacul pe lăstari se produce primăvara, sub forma unor pete ovale, dispuse în jurul mugurilor.
  8. Țesutul afectat se necrozează, capătă culoarea brun-cenușiu, apoi cenușiu-albicios, cu marginile clar delimitate, ușor scufundat în raport cu țesutul sănătos.
  9. Atacul pe fructe se manifestă diferit, în funcție de specie.
  10. La vișin și cireș infecția se instalează timpuriu, pe fructe apărând pere roșiatice, care apoi confluează, acoperind porțiuni mari de fruct. Țesutul de sub pete capătă culoare brun-închisă, iar pulpa se usucă până la sâmbure. În unele situații, pierderile de recoltă pot atinge și 80% din producție.
  11. La cais și zarzăr, atacul pe fructe se poate produce de la momentul când caisele sunt cât o alună, până la pârgă.
  12. Semnele îmbolnăvirii se disting numai pe o parte a fructului, sub forma unor pete brune de 1-2 mm, care dau un aspect crustos. Fructele tinere îmbolnăvite nu se mai maturează natural, rămân mici și cu forme neregulate.
  13. La piersic, nectarin și migdal îmbolnăvirea se manifestă sub forma unor pete brune izolate, circulare, ușor scufundate, cu secreții gomoase la suprafață. 
  14. La prun boala se manifestă mai rar, sub frma unor mici pete cenușii, superficiale, de culoare închisă. Țesuturile afectate se rup, în urma acestora apărând secreții cleioase.
Cum poate fi prevenit: 
  1. După efectuarea tăierilor, pomii trebuie stropiți cu un fungicid pe bază de cupru, iar rănile cu diametru mai mare acoperite cu o vopsea pe bază de ulei.
  2. Boala poate fi prevenită și prin tratamentele aplicate în repaus, care sunt aceleași ca pentru monilioză.
Cum se combate bio: 
  1. Igiena culturală joacă un rol foarte important în prevenirea acestei boli.
  2. Atât în repaus vegetativ, cât și în timpul vegetației, lăstarii și fructele îmbolnăvite trebuie îndepărtate din pomi și arse, pentru a preveni infectări secundare.
  3. Țesutul infectat de pe șarpante se răzuiește, zona răzuită trebuind acoperită cu o pastă de fungicid cupric.
Cum se combate chimic : 
  1. Tratamentele chimice împotriva ciupercii care provoacă ciuruirea frunzelor se aplică iarna (în repaus vegetativ), primăvara și vara, la fel ca pentru combaterea moniliozei.
  2. Atenție! Frunzele piersicului sunt sensibile la fungicidele pe bază de cupru. În timpul verii se vor face tratamente numai cu produse acuprice.
  3. Fungicidele omologate în țara noastră pentru tratamente împotriva ciuruirii frunzelor pomilor sâmburoși sunt:

Alcupral 50 PU (WP) 0,2%
Tratament in repaus vegetativ
acțiune de contact

Alcupral 50 PU (WP) 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

Bouille bordelaise WDG (WG) 0,5%
Tratament in repaus vegetativ
acțiune de contact

Bouille bordelaise WDG (WG) 0,5%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

Dithane M-45 (WP) 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Primul tratament se va face după înflorit și se va repeta la două săptămâni până la sfârșitul lunii mai. - Se va mai face un tratament după recoltat și încă unul după 3-4 săptămâni. - Timp de așteptare: 14 zile.

Dithane Neotec 75 WG 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

Folpan 80 WDG (WG) 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

Merpan 50 WP 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 14 zile.

Merpan 50 WP 0,25%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- La tratamentele pentru ciuruirea frunzelor se va folosi o soluție cu concentrație de 0,20%.

Score 250 EC 0,02%
Tratament în vegetație
acțiune sistemică generalizată

- 2-3 tratamente pe sezon, în fazele dezmugurit - buton roz și după scuturarea tuturor petalelor. - Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 7 zile.

Vondozeb 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Tratamentele vor începe în luna mai și se vor repeta la 10-14 zile, dacă este nevoie. - Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 14 zile.

Vondozeb 75 DG 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Tratamentele vor începe în luna mai și se vor repeta la 10-14 zile, dacă este nevoie. - Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 14 zile.

Culturi afectate: 
cireș    prun    vișin