Ce sunt tăierile „în verde” şi de ce se fac

Lucruri care trebuie ştiute

  1. Momentul potrivit pentru această lucrare este sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august.
  2. Făcută mai devreme, lucrarea poate avea consecinţe nefaste asupra dezvoltării pomului, deoarece scăderea numărului de frunze reduce forţa de hrănire a pomului.
  3. Prima ţintă a tăierilor de vară vor fi ramurile bolnave.
  4. În situaţiile în care creşterea vegetativă este excesivă, înlăturarea unor ramuri asigură o mai bună iluminare a centrului coroanei.
  5. În cazul pomilor bătrâni, înlăturarea unor ramuri de la periferia coroanei iluminează centrul coroanei, evitându-se, astfel, dispariţia frunzişului din interiorul coroanei.
  6. Tăierile în verde se aplică diferenţiat, în funcţie de vârsta pomului, specie, soi, vigoare şi starea fiziologică generală.
  7. Efectuate corect, tăierile în verde asigură o recoltă de fructe mai mare în anul următor, deoarece operaţiunea favorizează diferenţierea formaţiunilor de rod.
  8. Tăierile de vară corecte le pot face doar profesioniştii, însă, până la un punct şi cu puţină documentare, lucrarea poate fi făcută şi de un amator.