Udarea corectă, foarte importată pentru înflorirea orhideelor
Udarea corectă, foarte importată pentru înflorirea orhideelor
  1. Udați orhideea numai dimineața. E important ca substratul să se zvânteze până la venirea nopții.
  2. Regula generală privind frecvența udărilor: o dată pe săptămână, iarna și de două ori pe săptănână, vara. 
  3. Orhideele care au ghivece mai strâmte vor fi udate un pic mai des decât cele cu ghivece mai largi.
  4. Decizia unei noi udări nu se ia în funcție de cât de umed este substratul la suprafața ghiveciului. Se poate întâmpla ca în interior substratul să fie încă umed. Pentru mai multă siguranță, se înfige în ghiveci un bețișor sau un creion de lemn. Dacă se simte umed după ce este scos, înseamnă să udarea trebuie amânată.
  5. Apa de ploaie e cea mai bună, deoarece, în cădere, aceasta antrenează praf, polen și alte materii organice, care contribuie la nutriția plantei. Apa de la robinet trebuie folosită cu precauție, datorită tratamentelor chimice la care este supusă. (Vedeți cum se îmbunătățește apa de la robinet pentru plante, aici.)
  6. Orhideele se udă întotdeauana cu apă la temperatura camerei. Chiar dacă efectele nu sunt imediate, udările cu apă rece cauzează grave dereglări fiziologice care conduc, în cele din urmă la moartea plantei.
  7. Frunzele orhideei nu se udă. Dacă, din greșeală, ajunge apă pe ele, se vor șterge cu un șervețel de hârtie.
  8. Centrul rozetei de frunze se păstrează întotdeauna uscat. Stagnarea apei în mijlocul rozetei de frunze echivalează cu o condamnare la moarte. Dacă cumva ajunge apă acolo, trebuie scoasă imediat cu un șervețel de hârtie ori cu bețișoare de urechi.
  9. Udarea exagerată conduce la îngălbenirea frunzelor și declinul plantei. Dacă observați îngălbenirea frunzelor și semne de putrezire a rădăcinilor, sistați udările câteva săptămâni.