-
O livadă „adevărată” se va înfiinţa doar cu material săditor de calitate.. Asta înseamnă că nu veţi cumpăra cu câteva parale tot felul de „nuiele” de la toţi dubioşii din pieţe sau de pe marginea drumurilor. Dacă sunteţi tentaţi să vă faceţi livadă cu astfel de material, vă rog să vă opriţi din citit, să închideţi această pagină şi să căutaţi pe Google: „cum se înfiinţează un zăvoi”. O treabă gospodărească se face gospodăreşte!
-
Pomii nobili (hultoanele) sunt obţinuţi prin altoire şi vă garantează producţii bogate şi fructe de calitate. Aceştia pot fi achiziţionaţi de la producătorii specializaţi şi autorizaţi.
-
În nici un caz nu vă recomandăm să cumpăraţi pomi din supermarket, mai ales dacă-s din import. De exemplu, pomii proveniţi din Italia sau din alte țări mediteraneene n-ar trebui să vă intereseze nici dacă-i obțineți pe gratis. Pomii altoi crescuţi în alte condiţii climatice nu se vor adapta la condiţiile noastre. Pomii altoiţi suferă şi dacă-i treci munţii, dara-mi-te să-i aduci, de pildă, dintr-o ţară cu climă mediteraneană!
-
Toată lumea e de acord că cei care se ocupă cu importurile nu au nici legătură evidentă cu horticultura... Se știe că țara zona noastră este limita nordică pentru piersic şi cais, motiv pentru care nu toate soiurile rezistă iernilor noastre. Dacă au probleme chiar și soiurile aclimatizate, oare cum se simt cele aduse din țările mediteraneene în iernile cu temperaturi de -20 grade Celsius?
Atenționări și ponturi
- Înainte de a vă hotărî ce pomi să cumpărați, aruncați o privire prin vecini, să vedeți ce pomi „merg” și care au probleme. Mizați în special pe soiurile care prosperă în zona dumneavoastră.
- Imaginați-vă cum ați vrea să arate livada dumneavoastră. Spuneți-i furnizorului de la care cumpărați pomii dacă v-ați dori o livadă cu creștere viguroasă ori una cu creștere mai redusă. El vă poate indica speciile și soiurile care se pretează opțiunii dumneavoastră.