Ce-i de făcut după ce-au trecut primele flori ale trandafirului?
 1. Ca orice plantă, trandafirul înfloreşte pentru a fructifica. Tocmai acest lucru trebuie împiedicat pentru a stimula repetarea înfloririi.
 2. Regula generală ce trebuie urmată este aceea a îndepărtării florilor trecute.
 3. Ramurile trandafirilor theahibrizi, cu o singură floare pe tijă, se scurtează, după înflorire, la 3-5 noduri (punctul de inserţie a frunzelor), de la baza tulpinii. Asta înseamnă cam 2/3 din lungimea totală a ramurii.
 4. În cazul trandafirilor floribunda sau alte tipuri care înfloresc în buchete, se recomandă îndepărtarea treptată a florilor trecute, iar la epuizarea buchetelor, de asemenea, tăierea tijelor la 3-5 noduri, de la baza tulpinii.

Avantajele tăierilor de după-înflorire

 1. Planta va declanşa un nou val de înflorire, de îndată ce va sesiza că fructul a fost îndepărtat.
 2. Tufele rămân echilibrate. Dacă nu scurtaţi ramurile, înflorirea următoare se va produce la un nivel mai înalt decât cel optim.
 3. Noul val de flori, de pe ramurile scurtate, vor fi la fel de frumoase ca cele de la prima înflorire.
 4. Dacă îndepărtaţi doar florile trecute, dar nu scurtaţi tija, următoarele flori vor fi sub potenţialul soiului.

Sfaturi!

 1. După tăierile post-înflorire, asiguraţi-vă că planta dispune de o bună umiditate a solului. Acest lucru va grăbi reapariţia florilor.
 2. La aceste tăieri trebuie să aplicaţi aceleaşi reguli ca la tăierile de primăvară. Adică, veţi îndepărta tulpinile care se încrucişează şi ramurile bolnave ori subdezvoltate. De asemenea, ultimul mugure de pe porţiunea rămasă, să fie în exterior.
 3. În cazul tulpinilor mai groase, e indicat să acoperiţi zona tăiată cu vopsea pe bază de ulei, pentru a evita deshidratarea.
Atenţie!
 1. Metodele prezentate aici nu sunt valabile în cazul trandafirului urcător, târâtor sau arbustiv!