-
Ghiveciul trebuie să aibă, obligatoriu, un orificiu de scurgere în partea sa inferioară. O plantă pusă într-un ghiveci fără orificiu este, practic, condamnată la moarte. De exemplu, cactuşii sau orhideele în două săptămâni într-un astfel de ghiveci, au putrezit!
-
Pentru a putea susţine şi echilibra planta, diametrul inferior al vasului trebuie să aibă o treime din înălţimea sa. De asemenea, trebuie să existe o proporţionalitate între greutatea plantei şi cea a vasului.
-
Înălţimea unui recipient trebuie să reprezinte între un sfert şi o treime din înălţimea plantei (partea aeriană+rădăcinile), pentru plantele cu creştere erectă, de până la 1,5m înălţime. Pentru cele care depăşesc această înălţime şi care au tot o creştere dreaptă, ghiveciul va avea o cincime din înălţimea plantei (parte aeriană+rădăcini).
-
Cu cât planta este mai răsfirată cu atât vasul trebuie să fie mai larg, pentru a putea contrabalansa planta.
-
Orice ghiveci trebuie să fie însoţit de o farfurioară. Ca regulă generală, după fiecare udare se va arunca surplusul de apă colectat în această farfurioară.
-
Înainte de a reutiliza un ghiveci în care a stat o altă plantă, trebuie lăsat câteva ore într-o soluţie diluată de dezinfectant (de exemplu o soluţie de apă cu 20% alcool), apoi frecat energic cu o perie, într-un lighean cu apă călduţă şi puţin detergent. La final, clătiţi bine în câteva ape.
Atenționări și ponturi
- Pentru a îngreuna un ghiveci și a-l face mai stabil, adăugați nisip în partea inferioară (cam 10% din înălțimea sa).
- Nisipul adăugat pe fundul ghiveciului are și un rol deosebit în drenare.