Se mai numește și:
Anis, hanus, chimen-dulce, secărea, molură, molotru, bădeanUnde se găsește:
- Specie originară din Orient.
- În țara noastră se cultivă în sudul țării.
- Plantă erbacee anuală, din aceeași familie și asemănătoare cu mărarul.
- Fructele sunt diachene mici, striate, galben-cenușii, parfumate, aromate, cu gust dulceag, specific-picante.
Înflorește în:
Ce se recoltează:
- Ne interesează fructele, care se recoltează în august-septembrie, atunci când 2/3 au atins maturitatea.
- Fructele mature devin brune, iar tulpinile care le poartă se îngălbenesc.
Se recoltează în:
Proprietăți terapeutice:
- Anasonul are proprietăți carminative, stimulente gastric și pancreatic, stomahice, de stimulare a lactației, antispastice intestinale, antiseptice, expectorante, sedative, relaxante, antiinflamatoare, diuretice.
- Pe lângă proprietățile terapeutice, anasonul este și un apreciat condiment și aromatizant.
Contraindicații
- Anasonul este contraindicat în timpul sarcinii, în gastrite hiperacide, ulcere și enterocolite.
- Dacă se depășește doza de 5 g/zi, anasonul provoacă grețuri, vomă, depresie, tulburări de vorbire și edem pulmonar.
Acțiuni terapeutice:
Anasonul stimulează, tratează și ameliorează următoarele:
Pentru uz intern:
- colici abdominale
- crampe
- enterocolite
- balonări
- meteorism
- stimularea secreției salivare
- stimularea secrețiilor biliare
- stimularea secrețiilor pancreatice
- stimularea digestiei
- parazitoze
- anorexie
- bronșite
- astm bronșic
- răceli
- gripă
- răgușeală
- tuse
- laringită
- stimularea expectorațiilor
- stimularea lactației
- stimularea menstruației dificile
- astenie
- insomnie
- dureri de cap
- sciatică
Pentru uz extern:
Alte utilizări:
- Anasonul se utilizează în fabricarea săpunurilor, pastei de dinți, cremelor etc.
- Plantele de anason pot fi folosite la parfumarea interioarelor și pentru alungarea insectelor parazite (păduchi, ploșnițe, molii, căpușe).
- Gustul inconfundabil al celebrei băuturi Ouzo este obținut din anason.
- Semințele de anason sunt folosite și în patiserie, panificație, bucătărie.