Cum şi de ce se palisează murul

De ce trebuie palisat murul

  1. Pentru că murul palisat este mai ferit de boli. Chiar dacă această specie este oricum foarte viguroasă, scutirea de contactul permanent cu solul (în special în anii ploioşi) previne complicaţiile bolilor.
  2. Pentru că murul palisat trăieşte şi rodeşte mai mult, şi produce fructe mai mari. Aceasta pentru simplul motiv să lăstarii nu mai simt nevoia acută de a alerga spre lumină, iar planta se poate „concentra” pe producţia de fructe.
  3. Pentru că murul palisat produce fructe mai gustoase. Explicaţia o găsim tot în mai buna expunere a plantei la soare. Murele scăldate de soare sunt mai dulci şi mai aromate.
  4. Pentru că murul palisat are un aspect civilizat, îngrijit şi potrivit cu o grădină de gospodar. Murul nobil neîngrijit este o plantă tristă, la fel ca un orăşean educat şi obişnuit cu igiena, exilat într-un sat fără utilităţi, în care nimeni nu a terminat liceul.

Cum se palisează

  1. La palisarea murului se vor urmări în special ramurile de doi ani, adică cele crescute în anul precedent.
  2. Dintre ramurile de anul II se păstrează cele mai viguroase şi sănătoase, fixându-se de un suport în formă de evantai, la distanţe de 15-25 cm sau după cum permite volumul de ramuri. Oricum, nu se recomandă aglomeraţia, deoarece asta se traduce în fructe mai numeroase dar mai mici şi de calitate inferioară.
  3. Suportul de palisare poate fi meşterit fie din doi stâlpi de 2 m, uniţi de 3 sârme, fie de o structură din şipcă precum cea din imagine (măriţi pentru a vedea mai bine).
  4. Ramurile care au fructificat în anul precedent se scurtează la 20-40 cm de la sol, pentru a stimula apariţia de ramuri care vor produce în anul următor.
  5. Lăstarii lungi se vor scurta la o înălţime de 2 - 2,10 m.
  6. Lăstarii trebuie legaţi cu cordele ori sfoară de cânepă, „în 8”, moderat de strâns, ca să nu se rănească ramurile prin frecarea cu sârma ori şipca. Când legaţi murul aveţi în vedere atât faptul că ramurile nu trebuie ştrangulate cât şi că legătura trebuie să reziste unei furtuni cu vânt puternic.