Maro: frunze de tătăneasă, boabe de ienupăr, fenicul, ceai negru, cafea, frunze de nuc.
Galben: mușețel, coada șoricelului, morcovi, coajă de măr, coajă de lămâie sau portocale, flori de gălbenele.
Verde: rozmarin, isop, spanac, frunze de mesteacăn, mentă.
Galben-verzui: laptele-câinelui.
Violet: flori de hibiscus și flori violete.
Albastru: frunze de varză roșie.
Portocaliu: morcovi, coji de ceapă albă.
Roşu: coji de ceapă roșie, sfeclă roșie, sunătoare, rădăcină de păpădie, suc de rodie, cireșe conservate în sirop, zmeură, floare de bujor roşu.
Roşu cărămiziu: 3-4 linguri de boia de ardei iute sau dulce fierte timp de 30 de minute.
Prepararea soluţiei
-
Puneți apă la fiert, doar cât ar acoperi 10 ouă (luaţi în calcul scăderea la fierbere).
-
Adăugați substanţele pentru o anumită culoare (în funcţie de granulaţie, de la 2 linguri, în cazul pulberilor, până la un pumn, în cazul ierburilor, colijor, pentru fiecare cană de vopsea).
-
Lăsați apa să fiarbă împreună cu ierburile la foc mic, până se ajunge la culoarea dorită. Cu cât va fi mai închisă, cu atât sunt mai mari șansele pentru o culoare intensă a ouălor.
Ouăle
-
Să fie proaspete şi, de preferinţă, albe, deoarece culoarea se va vedea mai bine.
-
Să fie bine curăţate, cu o perie moale şi cu o soluţie de apă şi detergent de vase, apoi clătite cu apă şi oţet, pentru a facilia prinderea vopselei.
-
Să fiarbă 15-20 min. la foc mic în vopsea. Pentru o vopsea şi mai intensă, puneți-le în frigider și lăsați-le peste noapte.
-
După uscare, luctruiţi-le cu un şerveţel de hârtie. Pe care s-au pus câteva picături de ulei.
Documentare suplimentară:
Celebra metodă de vopsire a ouălor cu coji de ceapă