De ce şi cum se palisează roşiile
De ce şi cum se palisează roşiile
De ce şi cum se palisează roşiile
De ce şi cum se palisează roşiile

De ce este necesară

  1. Majoritatea tomatelor din cultură au nevoie de susţinere pentru ca plantele să rămână în poziţie verticală.
  2. În special soiurile productive, nesusţinute, se vor prăbuşi sub propria greutate.
  3. Susţinerea plantelor în poziţie verticală şi ferirea contactului frunzelor cu solul asigură o sănătate mai bună a plantei.
  4. În plus, lumina pătrunde mai bine la frunze, iar accesul la recoltare se face mai uşor.
  5. Palisarea contribuie din plin la bunăstarea plantei.

Cum se face

  1. Cu tutori, ideal fixaţi odată cu plantarea răsadurilor, pentru a nu deranja ulterior rădăcinile. 
  2. Tutorii pot fi aranjaţi drept, câte unul pentru fiecare plantă sau înclinaţi unul către altul. Unindu-i, vor fi mai stabili (vedeţi imaginea, mai sus).
  3. Legăturile se vor face cu cordele, care fixează „în 8” planta şi tutorele. Astfel, este eliminat riscul rănirii plantei.
  4. Cu spalieri şi sârmă. Se fixează pe capetele rândurilor şi din 5 în 5 m spalieri rezistenţi, de aceeaşi înălţime.
  5. Deasupra stâlpilor se fixează o sârmă, de care se leagă, în dreptul fiecărei plante, o sfoară ce coboară până la baza fiecărei plante.
  6. Sfoara se leagă de baza plantei sau, şi mai bine, se fixează de un mic pichet înfipt în pământ, lângă rădăcina tomatei.
  7. Pe măsură ce creşte, planta va fi răsucită în jurul sforii.

Alte articole despre: