Prune mumificate de monilioză
Prune mumificate de monilioză
Cireșe mumificate de monilioză
Cireșe mumificate de monilioză

De ce sunt periculoase fructele mumificate

  1. Cel mai adesea, fructele mumificate sunt prezente în pomii fructiferi sâmburoși (cireș, vișin, cais, piersic, prun). Pot fi întâlnite și în măr și păr, dar mai rar și, de regulă, sunt produse de alte cauze, iar amenințarea lor e ceva mai redusă.
  2. Fructele mumificate sunt relicve rămase din vara precedentă, cauzate de atacul de monilioză. (Iată cum se manifestă și cum se tratează monilioza.)
  3. Acestea sunt periculoase pentru că sunt un vehicol de transmitere a bolii în anul următor. Mai exact, prezența lor în ramuri garantează infectarea pomilor cu monilioză în anul următor.

Ce trebuie făcut

  1. Toamna, după căderea frunzelor, toate fructele mumificate, ce atârnă de ramuri, trebuie culese și distruse (ideal prin ardere).
  2. Dacă vecinii au pomi și observați aceeași problemă și la ei, rugați-i să facă același lucru, explicându-le ce amenințare prezintă acestea.
  3. Cu prilejul tăierilor, îndepărtați cu prioritate ramurile bolnave.
  4. La cireș urmăriți și ramurile afectate de arsura moniliană. Sunt ușor de recunoscut, datorită frunzelor veștejite, rămase prinse de ramura afectată.
  5. Foarte importante sunt tratamentele aplicate pomilor în perioada de repaus care, corect aplicate, reduc semnificativ potențialul de îmbolnăvire al pomilor pentru anul următor.