Deliciosul pepene galben!
Deliciosul pepene galben!
  1. Pepenele galben se cultivă pe terenuri pe care în anul precedent a fost lucernă, trifoi, mazăre, fasole, ceapă, usturoi, morcov, țelină, cartofi. Se poate cultiva și după legume de primăvară: ceapă verde, spanac, salată verde și ridichi de lună (rămâne condiția ca în anul precedent să fi fost una din culturile amintite).
  2. Cultura de pepeni se înființează prin semănat direct, lucrare efectuată la începutul lunii mai, când temperatura solului se stabilizează la 14oC. Pentru a obține recolte mai timpurii, cultura se poate înființa și prin răsad.
  3. Se folosește sămânță veche de 2-3 ani. Cea recoltată în anul precedent nu germinează. Pentru a grăbi răsărirea, sămânța umezită va fi ținută 24 ore la 25-30oC.
  4. Dacă se seamănă pe rând, distanța dintre rânduri trebuie să fie de 150 cm. Dacă se seamănă în cuiburi, cuiburile vor fi făcute la distanțe de 150 x 40 cm unele de altele, punând câte 4-5 semințe în fiecare cuib.
  5. Când formează 2-3 frunze, plantele se răresc, lăsând câte o plantă la 30-35 cm, în cazul semănatului pe rând, și câte 2 plante la cuib.
  6. Pentru a grăbi fructificarea, se ciupește lăstarul principal când planta are 3-4 frunze adevărate, iar lăstarii laterali se ciupesc atunci când au format 4-8 frunze.
  7. Pepenele galben rezistă bine la secetă, însă e important ca planta să nu sufere din cauza lipsei apei la înflorire-fructificare.
  8. Excesul de apă în timpul formării fructelor poate cauza crăparea acestora și diminuează cantitatea de zahăr acumulată. Din acest motiv, după formarea fructelor, plantele nu se mai irigă decât în caz de secetă extremă și în cantități reduse de apă.
  9. Pepenii galbeni se recoltează când coaja fructelor se deschide la culoare, căpătând înfățișarea caracteristică soiului, epiderma din jurul pedunculului crapă, iar partea opusă (punctul stilar) devine moale.

Alte articole despre: